Κλείσιμο

Διαπραγματεύσεις της 11ης ώρας για την Αργεντινή, σε «επιλεκτική χρεοκοπία» από την S&P

Με το ρολόι να μετράει αντίστροφα τις ώρες μέχρι την κήρυξη της δεύτερης χρεοκοπίας σε περίπου 12 χρόνια, η αντιπροσωπεία της Αργεντινής ξεκίνησε ακόμα έναν γύρο επαφών με τους πιστωτές της, τους «απρόθυμους» πιστωτές της, που δεν έλαβαν οικειοθελώς μέρος στα «κουρέματα» του 2005 και του 2010.

Σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» έθεσε το βράδυ της Τετάρτης τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται,

Σύμφωνα με αποφάσεις της αμερικανικής Δικαιοσύνης, οι «απρόθυμοι» δικαιούνται αποζημίωση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,33 δισ. κεφάλαιο και 700 εκατομμύρια τόκοι). Έως ότου μάλιστα να αποζημιωθούν, το Μπουένος Άιρες δεν θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει το χρέος που οφείλει στους δανειστές που έλαβαν μέρος στις αναδιαρθρώσεις χρέους.

Οι επαφές της τελευταίας στιγμής, ξεκίνησαν στις 11:00 ώρα Νέας Υόρκης (18:00 ώρα Ελλάδας) στο γραφείο του μεσολαβητή που διορίστηκε από το δικαστήριο για να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις. Ο στόχος είναι να βρεθεί μια λύση πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης τοπική ώρα (07:00 την Πέμπτη ώρα Ελλάδας).

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Αργεντινής είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Άξελ Κίσιλοφ ο οποίος, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους το βράδυ της Τρίτης, μετά από πολύωρες συνομιλίες, είπε ότι οι δύο πλευρές «εργάζονται πολύ σκληρά«, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο μεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ, σε ανακοίνωση μετά τις άκαρπες επαφές της Τρίτης, ανέφερε ότι στη χθεσινή συνάντηση έγινε μια «ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων», χωρίς όμως να επιλυθούν οι διαφορές των δύο πλευρών.

Λύση από τις τράπεζες;

Εν τω μεταξύ, ρόλο-κλειδί στις συνομιλίες της τελευταίας στιγμής ενδέχεται να διαδραματίσουν, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής, οι ιδιωτικές τράπεζες της χώρας που θα μπορούσαν να εξαγοράσουν την οφειλή από τα δύο «απρόθυμα» κερδοσκοπικά κεφάλαια και κατόπιν να έρθουν σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση για να αποζημιωθούν με τη σειρά τους.

Η λύση αυτή θα επέτρεπε, αφενός να ικανοποιηθούν τα κεφάλαια NML και Aurelious και αφετέρου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι υπόλοιποι πιστωτές —που διακρατούν το 93% του χρέους της χώρας— να διεκδικήσουν με τη σειρά τους το σύνολο της οφειλής και όχι μόνο το «κουρεμένο» 30% της αρχικής τους επένδυσης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ