Deutsche Bank: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τις αγορές

H Deutsche Bank προειδοποίησε σήμερα ότι μεγεθύνεται η απειλή που θέτουν οι παγκόσμιες γεωπολιτικές εντάσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές, δίνοντας στη δημοσιότητα τα οικονομικά της αποτελέσματα, που ήταν δυσμενέστερα του αναμενόμενου, λόγω των υψηλότερων φόρων που κατέβαλε και των χαμηλότερων εσόδων της το δεύτερο τρίμηνο.

Τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας κατέγραψαν πτώση 29% στα 238 εκατ. ευρώ το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στα τέλη του Ιουνίου, από 335 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, όπως ανακοίνωσε το πιστωτικό αυτό ίδρυμα το οποίο εδρεύει στη Φραγκφούρτη.

Οι συνδιευθύνοντες σύμβουλοι της Deutsche Bank, ο Ανσού Τζάιν και ο Γιούργκεν Φίτσεν, ανέφεραν πάντως ότι η τράπεζα πέτυχε «καλή απόδοση», καθώς το β΄ τρίμηνο τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν 16% στα 917 εκατ. ευρώ, χάρη σε μέτρα μείωσης του κόστους και σε εισοδήματά της από τις αγοραπωλησίες χρέους.

Ωστόσο «το περιβάλλον μας είναι περίπλοκο», επισήμαναν οι Τζάιν και Φίτσεν σε μια ανακοίνωσή τους, εξηγώντας πως «οι ανακύπτουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή μπορεί να επηρεάσουν τις χρηματαγορές και τους πελάτες μας». Εξάλλου «συνεχίζουμε να προσαρμοζόμαστε στο ταχέως μεταβαλλόμενο κανονιστικό πλαίσιο», πρόσθεσαν οι ίδιοι.
Η τράπεζα αποκάλυψε επίσης ότι συνεργάζεται με τις αρχές μιας χώρας που δεν κατονόμασε στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με πρακτικές αγοραπωλησιών μετοχών υψηλής συχνότητας και τις λεγόμενες σκιώδεις πλατφόρμες αγοραπωλησιών.

Οι αρχές των ΗΠΑ διεξάγουν έρευνες σχετικά με αυτές τις πλατφόρμες (τα dark pools, στην αργκό των χρηματιστών) που επιτρέπουν σε επενδυτές να πωλούν και να αγοράζουν μετοχές ανωνύμως, στο πλαίσιο των προσπαθειών να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια στην κεφαλαιαγορά.

Πάντως η Deutsche Bank ανέφερε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να εξοικονομήσει 4,5 δισεκ. ευρώ ως τα τέλη του 2015, όπως ανέφερε ο οικονομικός της διευθυντής Στέφαν Κράουζε.
Πηγή: skai.gr