Κλείσιμο

Ανοιχτό το θέμα των γονικών παροχών και αποδοχών σε περίπτωση οφειλών

Αδιευκρίνιστο παραμένει από το υπουργείο Οικονομικών πώς θα γίνονται οι γονικές παροχές και οι αποδοχές κληρονομιάς στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος έχει όφειλες προς το δημόσιο, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν είναι δυνατή η έκδοση του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων) που είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της πράξης.

Πάντως, το ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε την Πέμπτη με ανακοίνωσή του ότι είναι δυνατή η μεταβίβαση ακίνητων ακόμα κι αν οφείλεται φόρος παρελθόντων ετών. Η διαδικασία θα γίνεται με παρακράτηση του φόρου απο το συμβολαιογράφο και απόδοση στη συνεχεία στο δημόσιο.

Μάλιστα, το υπουργείο ξεκαθαρίζει πως η απάντηση που δόθηκε από υπάλληλο της φορολογικής διοίκησης βασίστηκε σε αποσπασματική ερμηνεία μεμονωμένων διατάξεων, παραλείποντας οποιαδήποτε αναφορά σε σχετική διάταξη που αφορά τον ΕΝΦΙΑ (άρθρο 54Α παρ.3 του Ν. 4174/2013), σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου ακόμη και αν οφείλεται φόρος ακινήτων.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση με την αποσπασματική ερμηνεία του υπαλλήλου προέβλεπε ότι: «Oι φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων υποχρεούνται να αρνηθούν τη μεταγραφή ή την καταχώρηση στα κτηματολογικά βιβλία συμβολαιογραφικού εγγράφου, με το οποίο συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται από οποιαδήποτε αιτία δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα προσημείωσης ή υποθήκης σε αυτό, αν δε μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Αυτό ισχύει και για τη μεταγραφή ή καταχώρηση της κατακυρωτικής έκθεσης επί εκούσιου πλειστηριασμού, καθώς και για τη μεταγραφή ή καταχώρηση της αποδοχής κληρονομιάς. Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι είναι απαράδεκτη η συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου εμπράγματης αγωγής επί ακινήτου, πλην της μονομερούς εγγραφής υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης ή της άρσης κατάσχεσης, αν δεν προσκομισθεί από τον υπόχρεο το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ».
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, Nίκος Φιλιππίδης