ΔΝΤ: Σταθερό στις θέσεις του για χρέος, διαρθρωτικές αλλαγές και δημόσιο

Σταθερό στις θέσεις του σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους και διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Δημόσιο εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του, Γουίλιαμ Μάρεϊ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Σχετικά με πρόσφατες εκτιμήσεις οικονομολόγων πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ως έχει, ο κ. Μάρεϊ παρέπεμψε λιτά στο ήδη «συμφωνημένο» πλαίσιο μεταξύ του Ταμείου και των εταίρων της Ελλάδας, βάσει του οποίου οι Ευρωπαίοι θα παράσχουν «κάθε επιπλέον βοήθεια» για την μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και «σημαντικά κάτω» από το 110% το 2022.

Ο κ. Μάρεϊ επιβεβαίωσε πως οι συζητήσεις για το ζήτημα του χρέους θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της ερχόμενης αξιολόγησης, με την πλήρη αποστολή της τρόικα να αναμένεται στην Αθήνα στο «δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου».

Στο μέτωπο του Δημοσίου, ο κ. Μάρεϊ ρωτήθηκε για το αν το ΔΝΤ θα επιμείνει στην απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, μετά και την πρόσφατη έκθεση αναλυτών του, όπου τονίζεται πως το μεγαλύτερο μέρος της εσωτερικής υποτίμησης έχει γίνει μέσω απολύσεων και μειώσεων μισθών, χωρίς όμως να υπάρχουν εγγυημένα κέρδη για την παραγωγικότητα.

Ο κ. Μάρεϊ σημείωσε γενικά πως το Ταμείο υποστηρίζει τις διαρθρωτικές αλλαγές σε «δομές» του Δημοσίου, επαναλαμβάνοντας όμως πως το ΔΝΤ υποστηρίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να αποφύγει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Επαναβεβαίωσε επίσης πως το Ταμείο δεν διαβλέπει την ανάγκη για επιπλέον μέτρων για το 2014.

Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τη δήλωση του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι πως η Ελλάδα διασώθηκε προκειμένου να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες που την είχαν δανείσει.

Αρνήθηκε επίσης να επιβεβαιώσει δημοσιεύματα που θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να έχει ζητήσει συνάντηση με την διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.


Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης