Ρέγκλινγκ: Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν χρήματα για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών τους

Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν δικό τους απόθεμα χρημάτων προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζές τους, σε περίπτωση που τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποκαλύψουν κεφαλαιακά ελλείμματα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Η Ελλάδα διαθέτει απόθεμα 11 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με τον κ. Ρέγκλινγκ να σημειώνει πως η Αθήνα έχει δεσμευθεί πως δεν θα χρησιμοποιήσει τα εν λόγω κεφάλαια για άλλους σκοπούς έως ότου να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι της ΕΚΤ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως «δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλες είναι οι ανάγκες» των ελληνικών τραπεζών, προσθέτοντας πάντως πως «οι περισσότεροι περιμένουν πως θα είναι πολύ μικρότερες από τα 11 δισεκατομμύρια» που τηρεί το ΤΧΣ.

Σχετικά με την Πορτογαλία, ο κ. Ρέγκλινγκ σχολίασε πως δεδομένης της πλήρους επιστροφής της Λισσαβόνας στις αγορές «δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτη χρηματοδότηση». Επιπλέον, η Πορτογαλία έχει απόθεμα 6,4 δισ. για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών της.

Οι έλεγχοι της ΕΚΤ αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Οκτωβρίου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ