ΤτΕ: Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον «επενδυτικό χάρτη»

Μετά από μια τριετία κατά τη διάρκεια της οποίας κεφάλαια πολλών δισ. ευρώ, Ελλήνων και ξένων, εγκατέλειψαν την Ελλάδα για πιο ασφαλείς προορισμούς, η ελληνική οικονομία ξαναμπαίνει στον "επενδυτικό χάρτη", τουλάχιστον για τα πιο επιθετικά διεθνή χαρτοφυλάκια.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 εισέρρευσαν στη χώρα μέσω εκδόσεων ομολόγων, κρατικών και μη, και μετοχών, περί τα 15 με 20 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, που επικαλείται η εφημερίδα, στο πεντάμηνο σημειώθηκε καθαρή εισροή 5,1 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων. Η κίνηση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από την καθαρή αύξηση των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα αλλά και σε χρηματοοικονομικά παράγωγα του εξωτερικού.

Στην κατηγορία των «λοιπών» επενδύσεων καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 4,4 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση (εκροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα, κίνηση που αντισταθμίστηκε εν μέρει από την καθαρή αύξηση (εισροή) των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους.
Πηγή: skai.gr