Κλείσιμο

Μπαράζ επαφών με τρόικα για διόδια, αποκρατικοποιήσεις και εργασιακά

Η καθιέρωση, μέχρι το τελος του 2015, της πληρωμής των διοδίων ανάλογα με την απόσταση που διανύει ο κάθε οδηγός, συζητήθηκε κατά τη συνάντηση της τρόικα με υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Επιπλέον, τέθηκαν επί τάπητος οι αποκρατικοποιήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των Περιφερειακών Αεροδρομίων και της Εγνατίας Οδού.

Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση που είχε η τριμερής με τον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, συζητήθηκε το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων προς τη ΔΕΗ, τα νέα οργανογράμματα των Δήμων, καθώς και η εθελούσια ενδοδημοτική κινητικότητα.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών, εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι θα βρεθούν οι υπολειπόμενοι 2.000 εργαζόμενοι από Δήμους, Περιφέρειες και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Η ταμειακή ισορροπία των ασφαλιστικών Ταμείων βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών της τρόικα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η συνάντηση πήγε πολύ καλά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το πρώτο επτάμηνο του 2014 έχει απορροφηθεί το 57,33% της κρατικής επιχορήγησης, αντί του 58,33% που είχε προβλεφθεί από τον προϋπολογισμό.

Αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με αντικείμενο τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που αποτελεί θεσμό της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης των τελευταίων ετών, όπως το χαρακτήρισε το στέλεχος του υπουργείου.

Εν τω μεταξύ, κομβικής σημασίας θεωρείται η συνάντηση κυβέρνησης - τρόικα που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη, το πρωί, καθώς αύριο το απόγευμα αναχωρούν για την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.

Η τρόικα φαίνεται να συζητά κάποιες διορθωτικές κινήσεις στο μέτωπο φόρων οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα.

Μεταξύ αυτών, η κυβέρνηση πιέζει για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, που προκάλεσε ζημιά στα δημόσια ταμεία, την παράταση για ακόμη έναν χρόνο του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και τη σταδιακή μείωση, από το 2015, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης, Γιάννης Καντέλης