Μία ημέρα πριν την τεχνική πτώχευση η Αργεντινή

Μία ημέρα μακριά από τη δεύτερη τεχνική πτώχευσή της σε διάστημα 14 ετών βρίσκεται η Αργεντινή, καθώς, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποιος συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής, τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία που έχει το Μπουένος Άιρες προκειμένου να καταβάλει 832 εκατομμύρια δολάρια σε πιστωτές της που δέχθηκαν τις αναδιαρθρώσεις χρέους του 2005 και του 2010, αλλά και 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στα «απρόθυμα» κερδοσκοπικά κεφάλαια που δεν έλαβαν μέρος οικειοθελώς.

Σημειώνεται πως τεχνική χρεοκοπία δεν σημαίνει επίσημη χρεοκοπία, καθότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτίου Αμερικής θα έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών προκειμένου να καταλήξει σε κάποια συμφωνία με τους χρηματοδότες της.

Η Δευτέρα είναι ουσιαστικά η πιο κρίσιμη έως τώρα «στάση» στη μακρά δικαστική διαμάχη μεταξύ της Αργεντινής και των πιστωτών της που δεν συμμετείχαν οικειοθελώς στα «κουρέματα» της προηγούμενης δεκαετίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών επικύρωσε καταδικαστικές αποφάσεις κατώτερων αμερικανών εδρών που δικαίωναν τους «απρόθυμους», διατάσσοντας το Μπουένος Άιρες να καταβάλει στους ενάγοντες το πλήρες τίμημα των ομολόγων πριν την αναδιάρθρωση, ήτοι $1,33 δισ. σε κεφάλαιο και 170 εκατομμύρια σε τόκους.

Μετά την ήττα στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Αργεντινή αποπειράθηκε να πληρώσει μόνο τα $832 εκατ. που πρέπει να καταβάλει στους πρόθυμους δανειστές της. Όμως η αμερικανική Δικαιοσύνη έκρινε παράνομη την εν λόγω «εκρηκτική κίνηση», απαιτώντας από το Μπουένος Άιρες να αποζημιώσει τη Δευτέρα και τις δύο ομάδες πιστωτών.

Παράλληλα, άλλη δικαστική απόφαση απέρριψε το αίτημα της Αργεντινής για μετάθεση της διορίας πληρωμής των «απρόθυμων». Ο συνδυασμός όλων αυτών των αποφάσεων έχει μετατρέψει τη Δευτέρα στην κρίσιμη ημέρα.

Το Μπουένος Άιρες έχει καταγγείλει τις αποφάσεις των αμερικανικών δικαστηρίων, διαμηνύοντας πως δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει και τους πρόθυμους και τους απρόθυμους πιστωτές.

Η Αργεντινή διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα ύψους σχεδόν 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, το πραγματικά διαθέσιμο απόθεμα, (αν αφαιρεθούν στοιχεία που δεν είναι άμεσα αξιοποιήσιμα) είναι $16 δισ.

Το βασικό κώλυμα όμως δεν είναι απαραίτητα το ποσό, όσο το ότι η καταβολή του 1,5 δισ. στους «απρόθυμους» θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο που θα επέτρεπε και σε άλλους δανειστές της να ζητήσουν πλήρη αποζημίωση. Το Μπουένος Άιρες εκτιμά πως το κόστος μίας τέτοιας εξέλιξης θα ανερχόταν σε 15 δισ. δολάρια.

Το 93% των πιστωτών έλαβε οικειοθελώς μέρος στις ανταλλαγές ομολόγων του 2005 και του 2010.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ