Ράις: Με Λαγκάρντ και Τόμσεν συναντήθηκε στο Παρίσι ο Γιάννης Στουρνάρας

Συνάντηση με τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν είχε την Τρίτη στο Παρίσι ο Γιάννης Στουρνάρας, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, κατά την τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Ράις αρνήθηκε να αναφερθεί λεπτομερώς στο περιεχόμενο της συνάντησης, και αρκέστηκε να σημειώσει πως συζητήθηκαν ο «δρόμος προς τα εμπρός για την Ελλάδα» και άλλα «θέματα κοινού ενδιαφέροντος». Πάντως, δεν επιβεβαίωσε δημοσιεύματα που θέλουν να τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Υπογράμμισε μάλιστα πως τέτοιου είδους «κατ΄ ιδίαν συναντήσεις της διεύθυνσης με υπουργούς Οικονομικών δεν είναι σπάνιες», όπως επίσης «δεν είναι σπάνιο ο επικεφαλής μίας αποστολής να παρευρίσκεται» στις επαφές.

Τα σχόλια του κ. Ράις ήλθαν μία ημέρα μετά την αναπάντεχη αναβολή της δημοσιοποίησης της έκθεσης προόδου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, γεγονός το οποίο ο κ. Ράις απέδωσε σε «εσωτερικό διαδικαστικό ζήτημα». Το ΔΝΤ έχει ενημερώσει πως η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Επιβεβαίωσε ωστόσο πως η έκθεση περιέχει τη θέση του Ταμείου όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, στον απόηχο των ενστάσεων που είχε το ΔΝΤ για τα τεστ αντοχής που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την BlackRock.

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Γερούν Ντάισελμπλουμ πως η Ελλάδα ίσως χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης, ο κ. Ράις τόνισε πως το πρόγραμμα του Ταμείου λήγει στις αρχές του 2016 (σε αντίθεση με το σκέλος των Ευρωπαίων που λήγει το 2014), και συνεπώς η «βασική προσοχή» του ΔΝΤ είναι στο τρέχον πρόγραμμα.

Ο κ. Ράις άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο «τροποποιήσεων» στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, σε συνεννόηση πάντα με την ελληνική κυβέρνηση.

Σημείωσε ωστόσο πως παρά το «σημαντικό ορόσημο» της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, η χώρα μας βρίσκεται «σίγουρα μακριά από το να στηρίζεται αποκλειστικά στις αγορές για τη χρηματοδότησή της».

Αναφερόμενος στο κλείσιμο των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, και για το εάν αυτό θα προκαλέσει καθυστερήσεις σε εκταμιεύσεις δόσεων λόγω τυχόν καθυστερήσεων με προαπαιτούμενα, ο κ. Ράις δήλωσε πως το Ταμείο «δεν περιμένει σοβαρά νομοθετικά εμπόδια».

Συμπλήρωσε ότι η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα γίνει ούτως ή άλλως μετά το καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτό, επαναβεβαίωσε πως κλιμάκιο του Ταμείου θα επισκεφτεί την Αθήνα τον Ιούλιο, πιθανώς μάλιστα με τη συμμετοχή του κ. Τόμσεν.

Τις συναντήσεις με Λαγκάρντ και Τόμσεν επιβεβαίωσε το ΥΠΟΙΚ 


Συναντήσεις με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον εκπρόσωπο του Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, για θέματα της ελληνικής οικονομίας, είχε στο πρόσφατο ταξίδι του στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι οι επαφές αυτές πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο των συναντήσεων τού κ. Στουρνάρα στο Παρίσι με τεχνοκράτες άλλων κρατών για θέματα Ecofin και εκκρεμοτήτων της ελληνικής προεδρίας.

«Τα περισσότερα προαπαιτούμενα μέτρα έχουν κλείσει»

«Τα περισσότερα προαπαιτούμενα μέτρα έχουν κλείσει. Εάν έχουν μείνει ένα ή δύο, αυτά θα ψηφιστούν στα θερινά τμήματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας, ερωτηθείς για τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου μετά το κλείσιμο της Βουλής.

Ο κ. Στουρνάρας είπε, εξάλλου, ότι «η έκθεση του ΔΝΤ μπορεί να βγει ακόμη και τώρα (σ.σ. σχετικά με την αναβολή της δημοσιοποίησής της για την επόμενη εβδομάδα). Εμείς ως κυβέρνηση, δεν έχουμε πρόβλημα με την έκθεση».

Ερωτηθείς δε για το πρόσφατο σύντομο ταξίδι του στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι είχε συναντήσεις με τεχνοκράτες άλλων κρατών για θέματα της ελληνικής προεδρίας και διέψευσε ότι υπήρξαν συζητήσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης