Κλείσιμο

Xαμηλό πενταετίας για την ανεργία στη Βρετανία

Χαμηλό πενταετίας για τον αριθμό των ανέργων στη Βρετανία. Ο αριθμός των ανέργων στη Βρετανία μειώθηκε κατά 133.000 το πρώτο τρίμηνο του έτους, πέφτοντας στα 2,2 εκατομμύρια, αριθμός που συνιστά χαμηλό πενταετίας.

Τα νεότερα στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής δείχνουν ότι το ποσοστό της ανεργίας είναι επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας, στο 6,8%.

Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν στα 30,43 εκατομμύρια, που είναι ο υψηλότερος αριθμός από το 1971. Ο κύριος παράγοντας για αυτή την αύξηση είναι οι όλο και περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι, που έχουν φτάσει πλέον τα 4,55 εκατομμύρια. Συνολικά το τρίμηνο 283.000 άνεργοι βρήκαν δουλειά.

Αύξηση της τάξης του 1,7% την ίδια περίοδο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή κατέγραψε και το μέσο εισόδημα. Ο πληθωρισμός για τον Μάρτιο ήταν στο 1,6%. Αυτό σημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά από το 2010 που τα εισοδήματα αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από τον πληθωρισμό.

Η Υφυπουργός Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι μίλησε για σταδιακή εδραίωση της ανάκαμψης που δημιουργεί ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, ενώ μέσω Twitter ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σχολίασε ότι απομένουν πολλά ακόμα να γίνουν, αλλά τα στοιχεία για την ανεργία είναι καλοδεχούμενα.

Αναλυτές πάντως σημείωσαν ότι παραμένει υψηλός ο αριθμός όσων δεν μπορούν να βρουν πλήρη απασχόληση, με ορισμένους εξ αυτών να αυτοεργοδοτούνται. Οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης είναι 19,9 εκατομμύρια και οι μερικής απασχόλησης 6,7 εκατομμύρια.

Στη Βουλή των Κοινοτήτων οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι οι άνεργοι νέοι ηλικίας έως 24 ετών είναι 868.000. Την ίδια ώρα η Tράπεζα της Αγγλίας αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας για του χρόνου, από 2,7% (πρόβλεψη
Φεβρουαρίου) σε 2,9%.

Ο διοικητής της Μαρκ Κάρνει ανακοίνωσε πως η οικονομία έχει πλησιάσει πιο κοντά στο σημείο που θα χρειαστεί αύξηση των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, αλλά πρόσθεσε πως απαιτείται ακόμα χρόνος. Η πρόβλεψη για φέτος έμεινε σταθερή στο 3,4%.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο