Η Εθνική Τράπεζα δανείστηκε φθηνότερα από το κράτος

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Εθνική Τράπεζα και γενικότερα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία χαρακτηρίζουν οικονομικοί αναλυτές την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης ομολογιακού δανείου της Εθνικής Τράπεζας.

Oπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε έκδοση ομολόγου ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, 5ετούς διάρκειας. Το βιβλίο προσφορών για την έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3 φορές. Η απόδοση του ομολόγου κατά την έκδοση διαμορφώθηκε στο 4,50% ενώ το τοκομερίδιο θα είναι 4,375%. Η τιμή έκδοσης του ομολόγου ορίστηκε στο 99,451%. Συντονιστές έκδοσης ήταν οι τράπεζες Bank of America Merrill Lynch, Citi, Goldman Sachs, HSBC και Morgan Stanley.

Όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές είναι η πρώτη εταιρική έκδοση με κόστος χαμηλότερο του αντίστοιχης διάρκειας ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, γεγονός που θεωρείται ιδιαίτερη επιτυχία για την Εθνική Τράπεζα (διαμορφώθηκε σε 50 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου πριν λίγες εβδομάδες).

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η άντληση ρευστότητας 750 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, μέσω του νέου πενταετούς ομολόγου, θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, μέσω της χορήγησης νέων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με επιτόκια χαμηλότερα από τα ισχύοντα σήμερα στην αγορά, συμβάλλοντας στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης. 


Πηγή: skai.gr