ΕΕ: Εγκρίνεται στις Βρυξέλλες η δόση των 6,3 δισ. ευρώ

Aναλυτικά τα στοιχεία ΕΔΩ 

Για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη το Euro Working Group. Στη συνεδρίαση αναμένεται να τεθεί για πρώτη φορά το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μετά και την πιστοποίηση από τη Eurostat πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 3,4 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια, στο Eurogroup της 5ης Μαΐου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσει τους ομολόγους του για το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.

Σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times επισημαίνει ότι τώρα είναι ο χρόνος για να ξεκινήσει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τους ευρωπαίους αξιωματούχους να αποκλείουν το ενδεχόμενο διαγραφής του. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναμένεται να επεκτείνουν περαιτέρω τις διάρκειες αποπληρωμής των δανείων και να χαμηλώσουν τα επιτόκια, με την εφημερίδα να εκτιμά ότι μπορεί να μην πέσουν εντυπωσιακά τα σημερινά επίπεδα χρέους ωστόσο θα γίνει ευκολότερη η αποπληρωμή τους.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της την Τετάρτη και η Κομισιόν. Ο εκπρόσωπός της Σάιμον Ο' Κόνορ ανέφερε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους που είχαν τεθεί υπογραμμίζοντας οτι η εξέλιξη αυτή αποτελεί σαφές δείγμα αξιοσημείωτης προόδου ενώ ανοίγει το δρόμο και για την ελάφρυνση του χρέους που θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Η επίσημη ανακοίνωση του πλεονάσματος, πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που πετυχαίνει η ελληνική οικονομία, χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων, απομακρυνόμαστε σιγά σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της Νέας Ελλάδας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την ανακοίνωση της Eurostat.

«Η σημερινή ανακοίνωση της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα επιβεβαιώνει το πολύ μεγάλο επίτευγμα του ελληνικού λαού, αποτέλεσμα των μεγάλων θυσιών του. Με το πλεόνασμα και την επιστροφή στις αγορές, βγαίνουμε από την κρίση και επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Αυτά συνδέονται με την ανεργία και με το εισόδημα του πολίτη» τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
Πηγή: skai.gr