Κομισιόν: Ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους στο β’ εξάμηνο

Aναλυτικά τα στοιχεία ΕΔΩ 

Την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος χαιρέτισε η Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Για ελάφρυνση του χρέους έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπός του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν Σάιμον Ο’ Κόνορ ανέφερε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους που είχαν τεθεί υπογραμμίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί σαφές δείγμα αξιοσημείωτης προόδου, ενώ ανοίγει δρόμο και για την ελάφρυνση του χρέους που θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδος εξαιρούνται οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση των τόκων που αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ. Επιπλέον έχουν εξαιρεθεί ορισμένες προσαρμογές του 2013 που αντιστοιχούν στο 9,5% του ΑΕΠ, ώστε να αντανακλάται καλύτερα η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος και ειδικότερα έχουν εξαιρεθεί τα εφάπαξ μέτρα στήριξης προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έφτασαν το 10,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Εξαιρούνται, επίσης, τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών, τα οποία αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας έκλεισε το 2013 στο 1,5 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης από τη στήριξη των τραπεζών) που αντιστοιχεί στο 0,8% του ΑΕΠ της χώρας, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat:

- Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε πέρυσι στα 23,109 δισ. ευρώ.
- Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αντιστοιχεί σε 318,703 δισ. ευρώ.
- Το ΑΕΠ σε αγοραίες τιμές ήταν πέρυσι 182,054 δισ. ευρώ.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, Νίκος Φιλιππίδης