Στη χαμηλότερη αντικειμενική η εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Δυνατότητα στους καταπατητές εκτάσεων του Δημοσίου να εξαγοράσουν τις αυθαίρετες κατοικίες τους δίνει νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση.

Συγκεκριμένα, οι καταπατητές θα έχουν δικαίωμα να νομιμοποιήσουν τα ακίνητα που κατέχουν μέσω εξαγοράς, έναντι της χαμηλότερης αντικειμενικής αξία του δημοτικού διαμερίσματος όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Σε περίπτωση που στο ακίνητο υπάρχει κτίσμα, το τίμημα θα προσαυξάνεται κατά 20%.

Η καταβολή του αντιτίμου θα γίνεται εφάπαξ ή σε διμηνιαίες δόσεις ελάχιστου ύψους 800 ευρώ.

Προϋπόθεση για υπαγωγή στη ρύθμιση είναι οι ιδιοκτήτες να έχουν στην κατοχή τους το ακίνητο για τουλάχιστον 20 χρόνια, χωρίς διακοπή, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2013.

Όσοι επιθυμούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ εντός ενός έτους από την ψήφιση του νόμου.

Εκτιμάται πως το σχέδιο αφορά περίπου 28.000 φορολογούμενους.

Επίσης σε δημόσια διαβούλευση δόθηκαν δύο ακόμα διατάξεις από το υπουργείο Οικονομικών. Η μία αφορά την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον αιγιαλό (Δείτε ΕΔΩ) και η δεύτερη την εξωδικαστική επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών (Δείτε ΕΔΩ).
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ