Aυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό για τους Βρετανούς, αλλά και συσσίτια

Μετά από έξι χρόνια πτωτικής πορείας των μισθών στη Βρετανία, οι εβδομαδιαίες απολαβές των εργαζομένων αυξήθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, τους 12 μήνες έως τον Φεβρουάριο οι εβδομαδιαίες απολαβές, συμπεριλαμβανομένων των επιμισθίων, αυξήθηκαν κατά 1,7% αντί αντίστοιχο ποσοστού 1,4% τον Ιανουάριο.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα είχε ανακοινωθεί πως ο πληθωρισμός έχει πέσει στο 1,6%.

Οι υψηλότερες του πληθωρισμού αυξήσεις είχαν να καταγραφούν από το 2008, με την εξαίρεση δύο εβδομάδων το 2010. Πάντως, αν αφαιρεθούν τα μπόνους η αύξηση των μισθών διαμορφώνεται στο 1,4%.

Πολιτικοί αναλυτές στη Βρετανία σχολιάζουν ότι τα νέα στοιχεία θα φέρουν σε δύσκολη θέση τους Εργατικούς της αντιπολίτευσης, καθώς το βασικό επιχείρημα του ηγέτη τους Εντ Μίλιμπαντ κατά της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι ότι έχουν φέρει τους πολίτες σε «κρίση κόστους διαβίωσης».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, έκθεση του φιλανθρωπικού οργανισμού Trussell Trust, του μεγαλύτερου διοργανωτή κοινωνικών συσσιτίων στη χώρα, καταγράφει μία «σοκαριστική» αύξηση στον αριθμό των πολιτών που εξαρτώνται από τις λεγόμενες τράπεζες τροφίμων.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία του οργανισμού για τους τελευταίους 12 μήνες, που δημοσιοποιούνται σήμερα, δείχνουν πως διανεμήθηκαν 913.000 πακέτα τροφίμων. Το 1/3 αυτών δόθηκαν σε ανθρώπους που είχαν ξανακαταφύγει στις τράπεζες τροφίμων του Trussell Trust. Ο οργανισμός επισημαίνει αύξηση της τάξης του 51% στους πολίτες που κατέφυγαν στα συσσίτια.

Η κυβέρνηση απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι τα πιο αυστηρά κριτήρια, οι περιορισμοί και οι αλλαγές στο σύστημα χορήγησης επιδομάτων ευθύνονται για την αύξηση στον αριθμό των κατοίκων της Βρετανίας που καταφεύγουν στις τράπεζες τροφίμων. Ωστόσο, το Trussell Trust δηλώνει πως το 83% των ανθρώπων που ζητούν τη βοήθειά του επικαλούνται ως αιτία για αυτό τις αλλαγές στο σύστημα πρόνοιας και επιδομάτων. Σε ανάλογο συμπέρασμα είχε καταλήξει την περασμένη εβδομάδα και έκθεση του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο