Στο 7,4% «συρρικνώθηκε» η ανάπτυξη της Κίνας στις αρχές του 2014

Στο 7,4% συρρικνώθηκε η ανάπτυξη της Κίνας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, κάτω από τον επίσημο στόχο του 7,5% αλλά καλύτερα από τις προσδοκίες αναλυτών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη οι κινεζικές Αρχές.

Το 7,4% συνιστά υποχώρηση σε σχέση με το 7,7% που καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και ισοφαρίζει τη χαμηλότερη ανάπτυξη του τελευταίου 18μήνου για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Είναι μία από τις χειρότερες επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας μετά το 3,8% που καταγράφηκε το 1990, μετά τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν, που οδήγησε στη διεθνή απομόνωση του ασιατικού γίγαντα.

Η σταδιακή αποκλιμάκωση των ρυθμών ανάπτυξης της Κίνας έρχεται καθώς το Πεκίνο επιχειρεί να διασφαλίσει μικρότερη μεν αλλά πιο βιώσιμη ανάπτυξη, που θα πηγάζει από την εσωτερική κατανάλωση παρά από τις εξαγωγές.

Η αλλαγή στροφής της κινεζικής ηγεσίας σηματοδοτεί μία προσπάθεια οικονομικής σταθεροποίησης, μετά από μία 10ετία εκρηκτικής ανάπτυξης, που στηριζόταν πρωτίστως στις εξαγωγικές βιομηχανίες και το χαμηλό κόστος εργασίας και παραγωγής.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ