Εurobank: Δεν είναι αναγκαίο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας

Δεν είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας τονίζει σε ανάλυση της η Eurobank. H τράπεζα εκτιμά ότι η αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και το αναμενόμενο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους αναμένεται να διασφαλίσουν πλήρη κάλυψη των οποίων χρηματοδοτικών κενών για τα επόμενα 6 με 7 χρόνια.

Στην ανάλυση γίνεται λόγος για δυνατότητα εκδόσεων κρατικών ομόλογων της τάξεως των 5,5 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο για τα επόμενα χρόνια.

H Eurobank αναλύει ένα υποθετικό πακέτο ελάφρυνσης χρέους που περιλαμβάνει: α) επιμήκυνση του μέσου χρόνου ωρίμανσης των διμερών ευρωπαϊκών δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 1ου προγράμματος χρηματοδότησης (GLF) από 30 σε 50 έτη, β) μείωση του επιτοκίου των δανείων αυτών από 3μηνο Euribor + 150 μονάδες βάσης σε σταθερό επιτόκιο 0,6%, και γ) 10ετή περίοδο χάριτος για τις αντίστοιχες πληρωμές τόκων.

Η ανωτέρω στρατηγική υπολογίζεται ότι θα οδηγούσε σε: α) σωρευτική μείωση του λόγου χρέους-ΑΕΠ κατά 3 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες έως το 2020 και 7 περίπου μονάδες έως το 2030, συμβάλλοντας στην εκπλήρωση των σχετικών στόχων που τέθηκαν στο ΕUROGROUP το Νοέμβριο 2012, και β) σημαντική μείωση και εξομάλυνση του προφίλ των δανειακών αναγκών της χώρας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη καταγράφηκε νέα σημαντική μείωση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας με τη χώρα μας να αντλεί 1,625 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές με τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας (13 εβδομάδων).

«Η αγορά πιστεύει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, ότι η χώρα δεν θα βυθιστεί στο χάος και ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους δεν θα προέρχεται από τους ιδιώτες, αλλά από τους δημόσιους πιστωτές» αναφέρει από την πλευρά της η Wall Street Journal Deutschland, σε ανάλυσή της με τίτλο «Αλλάζει σελίδα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την κρίση».

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ