Στουρνάρας: Ασφαλείς οι ελληνικές τράπεζες - Δεν μετακινούμαι στην ΤτΕ

Ο ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς υπογράμμισε, κλείνοντας τη συνεδρίαση του Εcofin στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ανέφερε ότι από τα 50 δισεκ. ευρώ που προορίζονται για τις τράπεζες έχει απομείνει ένα απόθεμα 11 δισεκ. ευρώ σε περίπτωση που χρειαστούν προσθετά κεφαλαία.

«Σε περίπτωση που καλύψουν μόνες τους τις ανάγκες τους τα 11 δισεκ. θα μειώσουν ισόποσα το ελληνικό χρέος» διευκρίνισε.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό για να αναλάβει τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, διέψευσε οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση δηλώνοντας μάλιστα «χαρούμενος που είναι υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας».

Προσερχόμενος το πρωί στη συνεδρίαση του Εcofin o υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ευχαριστημένος από τη διήμερη συνεδρίαση Εurogroup/Ecofin στην Αθήνα. «Ελήφθησαν μεγάλες αποφάσεις για την Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη δόση ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση γιατί εκκρεμεί η έγκριση επτά κοινοβουλίων, αλλά είναι σημαντικό ότι το Eurogroup έδωσε την Τετάρτη το πράσινο φως. 

"Γενικά, είμαι ικανοποιημένος. Είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις για την οικονομική κατάσταση και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEs). Ήταν ένα πολύ πλούσιο Ecofin και Eurogroup" τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Έχουμε και άλλες επιμέρους δόσεις που είναι συνδεδεμένες με μέτρα μικρότερης εμβέλειας. Δεν μιλάμε για περιορισμό μισθών και συντάξεων, αλλά για εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας» τόνισε στο μεταξύ στον ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε ο Κωστής Χατζηδάκης

«Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της στα δύσκολα τώρα που βρίσκεται στη σωστή πορεία» δηλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη του στη Δημόσια Τηλεόραση.

Χαλάρωση της λιτότητας με προσεκτικά βήματα και επιμονή στις διαρθρωτικές αλλαγές συνιστά στο μεταξύ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταισεμπλπουμ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή. Ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ τονίζει ωστόσο ότι για να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε κοινωνικές παροχές και μειώσεις φορών θα πρέπει να διευρύνει το πλεόνασμα. 

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέου πακέτου βοήθειας, αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει νέο πρόγραμμα, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε αν κάτι τέτοιο είναι ρεαλιστικό».
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, Nίκος Φιλιππίδης