Ελλάδα – Αζερμπαϊτζάν: Μεγάλες προοπτικές οικονομικής συνεργασίας

Η ενεργειακή πολιτική του Αζερμπαϊτζάν στην Ανατολική και Νοτιο-ανατολική Ευρώπη, οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται σήμερα στο Αζερμπαϊτζάν και οι δυνατότητες ανάπτυξης των εμπορικών συναλλαγών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Συνδέσμου ΑΕ και ΕΠΕ με τη συνεργασία του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών παρά τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, και την Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα στις 31 Μαρτίου 2014.

Ο Dr. Rovshan Ibrahimov, Επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης Εξωτερικής Πολιτικής, του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, υποστήριξε ότι, σε αντίθεση με τον αγωγό Nabucco, ο αγωγός TAP είναι συντομότερος και φθηνότερος. Επίσης, πλεονεκτεί από γεωπολιτικής άποψης, καθώς δίνει τη δυνατότητα μελλοντικά να επεκταθεί σε περισσότερες χώρες των Βαλκανίων με ανάγκες σε φυσικό αέριο.

Ο Σύμβουλος Επιχειρήσεων κ. Μάκης Παπαποστόλου, αφού παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της οικονομίας του Αζερμπαϊτζάν, όπως ο δυναμισμός και το φιλόδοξο και καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, έδωσε έμφαση στις προκλήσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί ο επενδυτής, όπως την απροθυμία για μεγάλες αλλαγές στη διοίκηση των επιχειρήσεων και μια διαφορετική επιχειρηματική κουλτούρα, τονίζοντας την σημασία της ανεύρεσης ενός ικανού τοπικού εταίρου.

Ο Dr. Vusal Gasimli, Επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικής Ανάλυσης και Παγκόσμιων Υποθέσεων του Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για τη διαφοροποίηση της οικονομίας, ώστε να μη βασίζεται αποκλειστικά στην εξόρυξη και εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και στη γνώση και τη καινοτομία. Τόνισε, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται όχι μόνο ως ενεργειακός κόμβος στη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη, αλλά και ως η χώρα από την οποία θα διέλθει το δίκτυο οπτικών ινών της Ευρω-ασίας, στο πλαίσιο του ευρω-ασιατικού προγράμματος TASIM που η αζερική κυβέρνηση προωθεί (Project Trans-Eurasian Information Super Highway) και θα ενώνει τη Δυτική Ευρώπη με την Ανατολική Ασία. Επίσης, χάρις στην ενοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων της Ευρώπης και της Τουρκίας μέσω γραμμών υπερυψηλής τάσης που θα διέρχονται από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ανοίγει ο δρόμος για την εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ χωρών της Ευρώπης και της Ασίας. Εξ άλλου η κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών για τραίνα υψηλής ταχύτητας σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της υποθαλάσσιας σήραγγας στη θάλασσας του Μαρμαρά αναμένεται να ενισχύσει τη διακίνηση του εμπορίου του Αζερμπαϊτζάν με τις χώρες της Νοτιο–ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Dr. Vusal Gasimli, κρίσιμοι τομείς για την μελλοντική ενίσχυση της οικονομικής παρουσίας της Ελλάδας στη χώρα του, είναι η προώθηση των προϊόντων της βιομηχανίας επεξεργασμένων τροφίμων, η μεταφορά ελληνικής τεχνογνωσίας στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών συστημάτων, και ο τουρισμός.
Πηγή: skai.gr