Σταϊκούρας: Το 2014 τερματίζεται η ύφεση και ανακάμπτει η οικονομία

«Το 2014 εκτιμάται ότι η ύφεση θα τερματιστεί και η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει» δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου για τον ισολογισμό και απολογισμό του οικονομικού έτους 2012, που υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής επιτυγχάνονται. Η χώρα μετά από πολλά χρόνια επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα, βιώσιμο. Το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί. Το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί.»

Το πρωτογενές πλεόνασμα ενίσχυσε την ύφεση και την ανεργία» σχολίασε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Πρωτογενές πλεόνασμα και μοίρασμα χρημάτων στους ανέργους που δημιουργούνται μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος; Αυτά είναι τα επιτεύγματα σας; Αυτά είναι απόλυτοι παραλογισμοί, οι οποίοι δεν θα στεκόντουσαν ούτε για ένα λεπτό στην ελληνική κοινωνία εάν δεν υπήρχαν τα παπαγαλάκια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που βομβαρδίζουν τον απλό πολίτη» παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιβάλει νέους φόρους έδωσε από την πλευρά του, μέσω του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, απορρίπτοντας παράλληλα τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο μνημόνιο μετά τις Ευρωεκλογές.

«Νέους φόρους δεν θα βάλουμε με τίποτα», σχολίασε λιτά ο υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς για την πορεία και την προοπτική της δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Η τρόικα ζητούσε μέτρα 3 δισ. ευρώ περίπου για το 2014», τελικά όμως, μετά από διαπραγμάτευση οκτώ μηνών, η τριμερής «δέχτηκε όχι μόνον ότι δεν χρειάζονταν νέα μέτρα αλλά συμφώνησαν πως υπάρχουν περιθώρια για μία ελαφρά παροχή», μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος, συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Ήμασταν πιο σωστοί από την τρόικα στις προβλέψεις μας, και αυτό το είδαν οι δανειστές», προσέθεσε.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ