H Σόφια στηρίζει την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου

Την πλήρη υποστήριξη της βουλγαρικής κυβέρνηση στην κατασκευή του "κάθετου" ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου (IGB) εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας Krasin Dimitrov μιλώντας σήμερα Πέμπτη στο ενεργειακό φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Όπως είπε, πρόκειται για ώριμο και εξαιρετικής σημασίας έργο το οποίο θα συμβάλει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα 3 δισ. κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο με δυνατότητα επέκτασης στα 5 δισ. Η τελική επενδυτική απόφαση, όπως ανακοίνωσε το ίδιο συνέδριο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Π. Μίχαλος θα ληφθεί φέτος και ο αγωγός μπορεί να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2016. Ήδη διεξάγονται συζητήσεις για την τροφοδοσία του IGB με αέριο από τον αγωγό ΤΑΡ αλλά και από την πλωτή εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου, δυναμικότητας έως 5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως που σχεδιάζει η ΔΕΠΑ στην περιοχή της Καβάλας. Η εταιρεία, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Σ. Παλαιογιάννης είναι σε συζητήσεις με βουλγαρικές και ρουμανικές εταιρίες για τη συμμετοχή τους στο έργο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Socar Γεωργίας κ. A. Mammadov ανέφερε ότι η επένδυση της Αζέρικης εταιρίας στο ΔΕΣΦΑ αποδεικνύει την αξιοπιστία της Socar ενώπιον της ΕΕ και θα ενισχύσει την αποδοτικότητα των αγορών. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΡ κ. K. Tungland σημείωσε ότι ο αγωγός επελέγη από την Κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαιτζάν παρά τις προβλέψεις που διατύπωσε πέρυσι στο ίδιο συνεδριο ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαιτζάν Μάθιου Μπράιζα ότι νικητής στην κούρσα θα ήταν ο αγωγός Ναμπούκο.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ