Κλείσιμο

Τράπεζες και απολύσεις τα «αγκάθια» με τρόικα – χάνεται ο στόχος του Eurogroup

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και το θέμα των ομαδικών απολύσεων παραμένουν τα δύο μεγαλύτερα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, μετά και το πέρας των μαραθώνιων διαβουλεύσεων με την τριμερή την Πέμπτη.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές, «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση παραμένουν οι απολύσεις στο Δημόσιο για το 2015, αλλά και το ζήτημα του φρέσκου γάλακτος, όχι ωστόσο τα δύο να έχουν μεταξύ τους την ίδια βαρύτητα.

Όσον αφορά τις τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές θα περιμένουν τη συμβιβαστική έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αναμένεται σε περίπου έξι μήνες, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για τις επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η ελληνική πλευρά τοποθετεί τις εν λόγω ανάγκες στα 6,38 δισεκατομμύρια ευρώ, βάσει της έκθεσης της BlackRock, την οποία και δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι τα τεστ αντοχής της BlackRock ήταν δοκιμές που έγιναν σε πραγματικές ακραίες καταστάσεις.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως ακόμα όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης είναι ανοιχτά προσθέτοντας πως η συμφωνία δεν θα κλείσει πριν το Eurogroup της Δευτέρας. Διευκρίνισε ωστόσο πως είμαστε κοντά σε μία θετική έκθεση από την τριμερή.

Το θέματα των ομαδικών απολύσεων τελικώς δε θίχτηκε την Πέμπτη, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δε συναντήθηκαν με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίάς Γιάννη Βρούτση. Το ραντεβού μετατέθηκε για αύριο Παρασκευή, στις 12:00 το μεσημέρι.

Εν τω μεταξύ, με εκκρεμότητες ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα στο ΥΠΟΙΚ, με τις δύο πλευράς ωστόσο να συμφωνούν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο.

Ακόμα αναζητούνται 4.000 διαθεσιμότητες από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το ΥΠΕΣ «τονίζει ότι προλαβαίνει τις 4.000 διαθεσιμότητες μέσα στον Μάρτιο. Εάν δεν προλάβει, υπάρχουν εναλλακτικές».

«Δε θέλουμε ποσοτικούς στόχους για το 2014 (διαθεσιμότητα), θέλουμε κινητικότητα, αλλά όχι απολύσεις. Το ακούν, δεν έχουν συμφωνήσει» σημείωσε το ίδιο στέλεχος και τόνισε ότι «έχουμε αυτοδεσμεύσεις, θέλουμε να φύγουμε από την μοριολαγνεία και να πάμε στην αξιοκρατία»

Οι δύο πλευρές αναμένεται να ξανασυναντηθούν.

Πυρετός επαφών στο ΥΠΟΙΚ

Προηγήθηκε μπαράζ υπουργικών επαφών με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

Πρώτος ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ακολούθησαν ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, αλλά και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου.

Ο κ. Χατζηδάκης αποχώρησε μετά από μία ώρα συνάντησης για να επιστρέψει λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι, οπότε έφθασε στο υπουργείο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Όσον αφορά το ΥΠΑΝ, η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί μεν το 87% των προτάσεων που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, όμως παραμένει το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και του φρέσκου γάλακτος, αλλά και η διαχείριση των κόκκινων δανείων από το 2015.

Όσον αφορά το υπουργείο Ναυτιλίας συζητήθηκαν όλα τα θέματα, χωρίς συμφωνία σε κάποιο από αυτά, καθώς η τρόικα ζητά κατάργηση των υποχρεωτικών συνθέσεων των πληρωμάτων στην ακτοπλοΐα και των υποχρεωτικών συνδέσεων και όπως εξήγησε το ίδιο στέλεχος «εμείς δεν μπορούμε να χωρίσουμε τις γραμμές σε law και high cost» δήλωναν κύκλοι του υπουργείου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ