Με εκκρεμότητες έληξε η συνάντηση Μητσοτάκη-τρόικα, συνεχίζεται το μπαράζ επαφών

Με εκκρεμότητες ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα στο ΥΠΟΙΚ, με τις δύο πλευράς ωστόσο να συμφωνούν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο.

Ακόμα αναζητούνται 4.000 διαθεσιμότητες από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το ΥΠΕΣ «τονίζει ότι προλαβαίνει τις 4.000 διαθεσιμότητες μέσα στον Μάρτιο. Εάν δεν προλάβει, υπάρχουν εναλλακτικές».

«Δε θέλουμε ποσοτικούς στόχους για το 2014 (διαθεσιμότητα), θέλουμε κινητικότητα, αλλά όχι απολύσεις. Το ακούν, δεν έχουν συμφωνήσει» σημείωσε το ίδιο στέλεχος και τόνισε ότι «έχουμε αυτοδεσμεύσεις, θέλουμε να φύγουμε από την μοριολαγνεία και να πάμε στην αξιοκρατία»

Οι δύο πλευρές αναμένεται να ξανασυναντηθούν.

Πυρετός επαφών στο ΥΠΟΙΚ

Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την τριμερή εντάσσεται στο πλαίσιο ενός μπαράζ υπουργικών επαφών με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

Πρώτος ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ακολούθησαν ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, αλλά και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου.

Ο κ. Χατζηδάκης αποχώρησε μετά από μία ώρα συνάντησης για να επιστρέψει λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι, οπότε έφθασε στο υπουργείο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Όσον αφορά το ΥΠΑΝ, η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί μεν το 87% των προτάσεων που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, όμως παραμένει το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και του φρέσκου γάλακτος, αλλά και η διαχείριση των κόκκινων δανείων από το 2015.

Εντός της ημέρας, την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών θα περάσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Βασικό θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι αυτό των ομαδικών απολύσεων.

Όσον αφορά το υπουργείο Ναυτιλίας συζητήθηκαν όλα τα θέματα, χωρίς συμφωνία σε κάποιο από αυτά, καθώς η τρόικα ζητά κατάργηση των υποχρεωτικών συνθέσεων των πληρωμάτων στην ακτοπλοΐα και των υποχρεωτικών συνδέσεων και όπως εξήγησε το ίδιο στέλεχος «εμείς δεν μπορούμε να χωρίσουμε τις γραμμές σε law και high cost» δήλωναν κύκλοι του υπουργείου.

Εν τω μεταξύ, την έκθεση της BlackRock, που τοποθετεί τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στα 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ έδωσε στη δημοσιότητα τη Τράπεζα της Ελλάδος, αψηφώντας τα διαφορετικά στοιχεία της τριμερούς, και πρωτίστως του ΔΝΤ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ