Κλείσιμο

Κυβέρνηση - τρόικα: Αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις για συμφωνία, αργή πρόοδος

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί οι διαδοχικές διαβουλεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ των επικεφαλής της τρόικας με υπουργούς της κυβέρνησης για να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ δανειστών και Αθήνας.

Πρώτος συναντήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ακολούθησε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, αλλά και η ΓΓ Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου.

Ο Κωστής Χατζηδάκης αποχώρησε μετά από μία ώρα συνάντησης για να επιστρέψει λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, όπου έφθασε στο υπουργείο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Όσον αφορά το ΥΠΑΝ, η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί μεν το 87% αυτών, όμως παραμένει το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ και του γάλακτος, αλλά και η διαχείριση των κόκκινων δανείων από το 2015. Ο υπουργός Ανάπτυξης θα συνεχίσει τις συζητήσεις μέσα στην ημέρα ή την Παρασκευή.

Αυτή την ώρα, την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών θα περάσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Βασικό θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι αυτό των ομαδικών απολύσεων.

Όσον αφορά το υπουργείο Ναυτιλίας συζητήθηκαν όλα τα θέματα, χωρίς συμφωνία σε κάποιο από αυτά, καθώς η τρόικα ζητά κατάργηση των υποχρεωτικών συνθέσεων των πληρωμάτων στην ακτοπλοΐα και των υποχρεωτικών συνδέσεων και όπως εξήγησε το ίδιο στέλεχος «εμείς δεν μπορούμε να χωρίσουμε τις γραμμές σε law και high cost» δήλωναν κύκλοι του υπουργείου.

Συσκέψεις στο υπουργείο θα πραγματοποιηθούν και μεταξύ της τρόικας και εκπροσώπων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), αλλά και εκπροσώπων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Με μεγάλο ενδιαφέρον
αναμένονται και οι ανακοινώσεις της Τραπέζης της Ελλάδος για τα τεστ αντοχής των τραπεζών, όπου είναι και το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, αφού ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, διαφωνεί ανοιχτά με τις εκτιμήσεις της BlackRock για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, βάζοντας «φωτιά» στην διαπραγμάτευση. Στις 3 το μεσημέρι πραγματοποιείται νέα συνάντηση μεταξύ των δανειστών και του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα. 

Μετά την χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, διαπιστώθηκε διαφωνία μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τρόικας τόσο για το ποσό, όσο και για το χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.

«Zητούμε ίση μεταχείριση για τις ελληνικές τράπεζες με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες», ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών καταδεικνύοντας και τη σημαντική διαφωνία, κυρίως με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα.
Πηγή: skai.gr