Κλείσιμο

Αμετακίνητη για το πρωτογενές η τρόικα - Νέα συνάντηση με Στουρνάρα την Κυριακή

Αμετακίνητη από τις θέσεις της όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εμφανίζεται η τρόικα, όπως διεφάνη μετά τη συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2014- 2015 και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν έχουν κλείσει, η τρόικα αμφισβητεί αν είναι διατηρήσιμο το πλεόνασμα και για το 2014, ενώ οι δανειστές διατυπώνουν και ισχυρές ενστάσεις για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος θέλοντας να διατηρηθεί ένα σημαντικό μέρος του ποσού ως «μαξιλάρι ασφαλείας».

Η τριμερής αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με τον υπουργό Οικονομικών την Κυριακή το απόγευμα, ωστόσο η κυβέρνηση επείγεται για την επίτευξη συμφωνίας έως τις 8 Μαρτίου, καθώς στις 10 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ.

«Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη» σχολίαζε χαρακτηριστικά μέλος της αποστολής των ξένων ελεγκτών, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Στον αντίποδα, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωναν ότι «τις από επόμενες ώρες ξεκινάμε να δουλεύουμε σε ένα κείμενο συμφωνίας». 

«H μάχη είναι δύσκολη, πολλά θέματα είναι ανοικτά, αλλά έχουμε "όπλα". Τα δημοσιονομικά πάνε πολύ καλύτερα, και στα διαρθρωτικά, παρά τις επιμέρους καθυστερήσεις, έχουμε μεγάλη βελτίωση. Το δείχνουν οι δείκτες ανταγωνιστικότητας και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Οι δανειστές πρέπει να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας μας» τονίζει από την πλευρά του σε συνέντευξή του o υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Στο μεταξύ, σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Παρασκευή η συνάντηση με την τρόικα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς αναγνωρίστηκε η πρόοδος στην επίτευξη των συμφωνημένων ποσοτικών στόχων.

Κοινός τόπος και των δυο πλευρών, είναι ότι η υλοποίηση των 15.000 απολύσεων κινείται εντός των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων, για τη διετία 2013-2014.

Επίσης, απτά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στο θέμα της διαθεσιμότητας, δεδομένου ότι έχουν ενταχθεί στο εν λόγω καθεστώς, πάνω από 21.000 υπάλληλοι (πρώτο κύμα διαθεσιμότητας με 12.700 υπαλλήλους και οι περίπου 9.000 υπάλληλοι από τον ΕΟΠΥΥ).
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ