ΤτΕ: Υποχώρηση του ποσοστού της ανεργίας εντός του 2014

Η έκθεση της ΤτΕ αναλυτικά ΕΔΩ 

Το ποσοστό της ανεργίας θα υποχωρήσει εντός του τρέχοντος έτους εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος, στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα.

«Το 2014 το ποσοστό ανεργίας αναµένεται να υποχωρήσει. Μέσα στο 2014 αναµένεται ελαφρά άνοδος τόσο του αριθµού των µισθωτών στον ιδιωτικό τοµέα όσο και του αριθµού των αυτοαπασχολουµένων. Στην κατεύθυνση αυτή θα συµβάλουν και τα προγράµµατα απασχόλησης και κατάρτισης του ΟΑΕ? (πρόσφατα ανακοινώθηκε η εντατικοποίησή τους), τα οποία στην τρέχουσα συγκυρία είναι απαραίτητα, καθώς έχουν στόχο να µην απαξιωθούν οι δεξιότητες όσων δεν εργάζονται» σημειώνεται.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το κόστος της ύφεσης σε όρους θέσεων απασχόλησης είναι τεράστιο. Μεταξύ του γ' τριμήνου του 2009 και του γ' τριμήνου του 2013 χάθηκαν 904,2 χιλιάδες θέσεις εργασίας (-19,9%). ?ς αποτέλεσμα, το ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού ηλικίας 20-64 ετών μειώθηκε στο 53,3% το εννεάμηνο του 2013, από 64,4% το εννεάμηνο του 2010 και έναντι 70% που αποτελεί τον ελληνικό στόχο για το 2020 (ο στόχος είναι 75% για την ΕΕ-28 ως σύνολο).

Η έκταση της υποχώρησης της απασχόλησης δεν ήταν ίδια καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η απασχόληση μειωνόταν με διαρκώς εντεινόμενο ρυθμό από το 2010 μέχρι το γ' τρίμηνο του 2012, ενώ έκτοτε η απασχόληση, τόσο των μισθωτών όσο και των αυτοαπασχολουμένων, υποχωρεί με φθίνοντα ρυθμό.

Ο αριθμός των επιχειρήσεων μειώθηκε περισσότερο στο εμπόριο, τη μεταποίηση, τις κατασκευές, τα ξενοδοχεία και εστιατόρια και την εκπαίδευση. Ο αριθμός των μικρών επιχειρήσεων μειώθηκε, σε όλους τους κλάδους, με εξαίρεση τη μεταποίηση, περισσότερο από ό,τι ο αριθμός των μεγάλων και έτσι ο μέσος αριθμός απασχολουμένων ανά επιχείρηση αυξήθηκε.

Τα επαγγέλματα τα οποία επλήγησαν περισσότερο είναι οι ανειδίκευτοι εργάτες, οι πωλητές, οι χειριστές μηχανημάτων, αλλά και οι υπάλληλοι γραφείου.

Η χρήση του θεσμού της μερικής απασχόλησης επεκτάθηκε σημαντικά, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα. Το ποσοστό των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα που είναι μερικώς απασχολούμενοι αυξήθηκε κατά 5,2 εκατοστιαίες μονάδες, από 7,7% το εννεάμηνο του 2010 σε 12,9% το αντίστοιχο διάστημα του 2013, αντανακλώντας την αυξημένη προσφυγή σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πολλούς κλάδους, αλλά και την αναδιάρθρωση της απασχόλησης προς κλάδους στους οποίους η μερική απασχόληση είναι συνήθως πιο διαδεδομένη (λιανικό εμπόριο).

Τη ΤτΕ αναφέρει ότι το ποσοστό των απασχολουμένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μειώθηκε, εξέλιξη στην οποία πιθανώς συνέβαλαν και οι αλλαγές στις προϋποθέσεις για αποζημίωση σε περίπτωση καταγγελίας συμβάσεων, καθώς σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης ορισμένου χρόνου πριν από την παρέλευση έτους η αποζημίωση που πρέπει να καταβάλει ο εργοδότης είναι υψηλότερη από ό,τι αν η σύμβαση ήταν αορίστου χρόνου.

Το υψηλό ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων γεννά ανησυχίες ότι, όταν θα ξεκινήσει η ανάπτυξη, θα υπάρχει έλλειψη ατόμων με τις ειδικότητες που απαιτούνται και θα προκληθούν ανοδικές πιέσεις στους μισθούς. ?στόσο, η ανησυχία αυτή είναι υπερβολική, καθώς η προσφορά εργασίας είναι μεγάλη, όπως φαίνεται τόσο από τον αριθμό των ανέργων όσο και από τον υψηλό αριθμό των μερικώς απασχολουμένων, ακόμη και ειδικευμένων, που θα ήθελαν να εργάζονται περισσότερες ώρες, επισημαίνεται στην έκθεση.

Στο μεταξύ, έντονη κριτική για τις καθυστερήσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών άσκησε την Πέμπτη ο διοικητικής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στη ετήσια συνέλευση της κεντρικής τράπεζας.

Ο κ. Προβόπουλος έκανε λόγο για «διστακτικότητα», καθυστερήσεις και «ατολμία» στο μεταρρυθμιστικό πεδίο και προσέθεσε πως αν δεν προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές η προσδοκώμενη ανάπτυξη θα είναι «δειλή» και οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας θα υπονομευθούν.
Πηγή: skai.gr