Προειδοποίηση Σουλτς προς Σαμαρά για την τραπεζική ένωση: Ο χρόνος μας εξαντλείται

«Ο χρόνος για να θεσπίσει η ευρωζώνη την κρίσιμη τραπεζική της ένωση εξαντλείται», προειδοποίησε στις αρχές Φεβρουαρίου με «ιδιωτική» επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, όπως γράφουν οι Times.

Η βρετανική εφημερίδα που αναφέρει ότι έχει δει την επιστολή, σημειώνει ότι η προειδοποίηση αποκαλύπτεται ενώ οι ευρωβουλευτές συναντώνται σήμερα με τον κ. Σαμαρά με αντικείμενο την τραπεζική ένωση.

Η επιστολή Σουλτς φέρεται να τόνιζε ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία έως τα μέσα Μαρτίου και καλούσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να μην διακινδυνεύσουν την κατάρρευση της συμφωνίας για το σχηματισμό της τραπεζικής ένωσης.

Σύμφωνα με τους Times, η επιστολή με ημερομηνία 7 Φεβρουαρίου ανέφερε: «Υπάρχει ευρεία ανησυχία στο [Ευρωπαϊκό] Κοινοβούλιο ότι ο χρόνος εξαντλείται. Το Κοινοβούλιο… έχει εκφράσει τις βαθιές ανησυχίες του για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο».

<< Υπάρχει ευρεία ανησυχία στο [Ευρωπαϊκό] Κοινοβούλιο ότι ο χρόνος εξαντλείται >>

Στη συνέχεια αναφερόταν πως «για να ψηφιστεί το κείμενο στην τελευταία ολομέλεια τον Απρίλιο, πρέπει να ολοκληρωθεί μια συμφωνία έως τα μέσα Μαρτίου – δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε περισσότερο χρόνο».

Ο κ. Σουλτς με την επιστολή του καλούσε τον κ. Σαμαρά να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πριν την προγραμματισμένη συνάντηση της 18ης Φεβρουαρίου. Οι Times σχολιάζουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς «αγνόησε» το συγκεκριμένο αίτημα και οι Ευρωπαίοι υπουργοί συναντήθηκαν όπως προέβλεπε το πρόγραμμα την περασμένη εβδομάδα.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνόδου υπογραμμίστηκε ότι οι υπουργοί πρέπει να είναι «ευέλικτοι» στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υπήρξε αναφορά σε επίσπευση των συνομιλιών, όπως είχε ζητήσει ο Μάρτιν Σουλτς.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι βασικό εμπόδιο στις συνομιλίες παραμένει ο ρόλος του κοινού ταμείου εκκαθάρισης που θα χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση του κλεισίματος μεγάλων τραπεζών της ευρωζώνης που χρεοκοπούν, με τη Γερμανία να διατηρεί επιφυλάξεις.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο