Παλαιά στοιχεία και ανακρίβειες στο δημοσίευμα των FT

Εκτίμηση πριν ένα έτος, με στοιχεία παλαιά κατά δύο έτη, είναι αυτή στην οποία στηρίζεται χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times. Πρόκειται για γνωστή αναφορά παλαιότερης έκθεσης των τεχνοκρατών του Ταμείου, που υπολόγιζε ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στο ύψος των 15 δισ. για τα επόμενα δύο έτη.

Η εκτίμηση αυτή υποτίθεται ότι ανέτρεπε τον υπολογισμό των αναγκών σε 5,5-6 δισ., που αναμένεται να περιλαμβάνει ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος. Η κεντρική τράπεζα είναι αρμόδια να ορίσει το ποσό των κεφαλαιακών αναγκών, στη βάση της σχετικής μελέτης που έκανε η εταιρεία BlackRock.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Ελλάδος ζήτησε πρόσθετη μελέτη των στοιχείων από την εξειδικευμένη εταιρεία NV Rothchild και Ernst & Young.

Σύμφωνα με πληροφορίες
, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΕΚΤ συμφωνούν με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι πίσω από την στάση του Ταμείου βρίσκεται η προσπάθεια να μην απορροφηθεί στις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου, μέρος των κεφαλαίων ύψους 48 δισ. που είχε προβλεφθεί με το Δεύτερο Μνημόνιο.

Η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται δημοσιευθεί στις επόμενες μέρες, ενώ αύριο θα συναντηθεί η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας με τους τεχνοκράτες της τρόικα.

Εν τω μεταξύ, με αντικείμενο τα εργασιακά συνεχίζονται σήμερα Τρίτη οι επαφές της κυβέρνησης μ την τρόικα.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ