ΥΠΟΙΚ: Η χορήγηση επιδόματος 150 ευρώ μηνιαίως δεν αφορά όλο το δημόσιο (upd)

Διευκρινίσεις για την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που προβλέπει τη χορήγηση επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών  έως 150 ευρώ μηνιαίως ανά υπάλληλο στο δημόσιο έδωσε το υπουργείου Οικονομικών, μετά από σχετικά δημοσιεύματα.

Με ανακοίνωσή του, το ΥΠΟΙΚ, σημειώνει ότι το μέτρο δεν συνιστά επαναφορά του συγκεκριμένου επιδόματος, αλλά αποφασίστηκε προκειμένου να αποκατασταθούν αδικίες από προηγούμενα έτη.

"Η ρύθμιση αφορά μικρό αριθμό προσωπικού εποπτευόμενων από το Δημόσιο νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου τα οποία δεν είχαν υποβάλει αιτήματα χορήγησης του επιδόματος εντός της αρχικής προθεσμίας που όριζε ο ν. 4024/2011. Το δημοσιονομικό κόστος είναι ασήμαντο και η ρύθμιση έγινε για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης αφού το προσωπικό κάποιων φορέων με συγκεκριμένες ειδικότητες δεν είχε πάρει το επίδομα ενώ στο προσωπικό άλλων φορέων με τις ίδιες ακριβώς ειδικότητες είχε χορηγηθεί" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η παροχή της δυνατότητας υποβολής πρότασης δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση επαναφορά του παλαιότερου καθεστώτος αλλά απλώς άρση ανισοτήτων μεταξύ προσωπικού που εργάζεται υπό ακριβώς ίδιες συνθήκες. Άλλωστε, καμία απόφαση χορήγησης επιδόματος με την συγκεκριμένη εξουσιοδοτική διάταξη δεν έχει εκδοθεί.

Σημειώνεται ότι η κατάργηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας συνιστούσε μνημονιακή υποχρέωση. 

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ