Προβόπουλος: Από το 2009 διαπιστώσαμε σκιές για το ΤΤ

«Η Τράπεζα της Ελλάδος έπραξε αυτό που έπρεπε να πράξει, τα δέοντα» είπε αναφερόμενος στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ο Γιώργος Προβόπουλος ενημερώνοντας της Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προσθέτοντας ότι η τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές θέτοντας υπόψη τους όλα τα στοιχεία και ευρήματα που είχε, η αξιολόγηση των οποίων ανήκει πλέον στις δικαστικές αρχές.

Συνέστησε μάλιστα ότι «μεμονωμένες περιπτώσεις δανειοδοτήσεων δεν πρέπει να αποτελούν αφορμή για σχόλια και γενικεύσεις που δίνουν την εσφαλμένη εντύπωση ενός σαθρού τραπεζικού συστήματος. Τέτοια σχόλια όχι μόνο αβάσιμα αλλά και άκρως επικίνδυνα είναι, γιατί υπονομεύουν την εμπιστοσύνη» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι ενδεχόμενη επικράτηση κλίματος φόβου θα οδηγούσε σε εξαιρετικά επιζήμια αποτελέσματα για τη χώρα.

«Μέσα σε αυτό το πολύ δυσχερές περιβάλλον η πρόοδος για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος είναι εντυπωσιακή και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα επίτευγμα. Θα ήταν έγκλημα να υπονομεύσουμε την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος με αβάσιμες γενικεύσεις εντυπωσιασμού» κατέληξε.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αφού έκανε μία ιστορική αναδρομή στην πορεία του ΤΤ μεταξύ άλλων γνωστοποίησε ότι ήδη από το 2009 είχαν διαπιστωθεί ελλείψεις και αδυναμίες στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων και από το 2010 η Τράπεζα της Ελλάδος είχε επιβάλλει περιοριστικούς όρους ώστε τα επιχειρηματικά δάνεια να μπορούν να δίνονται μόνο σε εταιρείες με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση ή να δίνονται δάνεια στο πλαίσιο κοινοπρακτικών δανείων.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Προβόπουλος και στα τέλη του 2012 πραγματοποιήθηκε νέος έλεγχος «από τον οποίο προέκυψαν κάποια ερωτηματικά και σκιές για κάποιες δανειοδοτήσεις» διευκρινίζοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωσε τότε την Αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος και «αυτή με αφορμή την αναφορά της ΤτΕ και με βάση ίσως άλλα στοιχεία που η ίδια συγκέντρωσε διαβίβασε τα σχετικά πορίσματα στην εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών και ακολούθησαν οι γνωστές εξελίξεις».

Κατόπιν αυτών «τεκμηριώνεται ότι η ΤτΕ είχε υπό στενή παρακολούθηση το ΤΤ και εξάντλησε τις δυνατότητες τις θεσμικές ώστε να το σπρώξει σε θετική κατεύθυνση» συμπλήρωσε ο κ. Προβόπουλος και ξεκαθάρισε ότι «σε κάθε περίπτωση η ΤτΕ δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις χορήγησης τραπεζικών δανείων καθώς – όπως είπε – η εγκριτική διαδικασία είναι αποκλειστική ευθύνη των εσωτερικών οργάνων και των ελεγκτικών υπηρεσιών της κάθε τράπεζας».

Αισιοδοξία για την Οικονομία, με αστερίσκο την πολιτική σταθερότητα

Εν τω μεταξύ, ο κ. Προβόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας το 2014, εκτιμώντας ότι η οικονομία είναι σε τροχιά σταθεροποίησης. Πρόσθεσε ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα στηρίζουν την πρόβλεψη ανάκαμψης το 2014 και συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι θα είναι το πρώτο έτος θετικών ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ, μετά από μια εξαετία ύφεσης.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι, αν και διανύσαμε το μεγάλο μέρος της διαδρομής, απομένει να πορευτούμε το τελευταίο δύσκολο μίλι, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί και η σταθεροποίηση που καταγράφεται είναι ακόμη εύθραυστη. Παράλληλα, χαρακτήρισε «εθνική ανάγκη» να διαφυλαχθούν όσα έχουν επιτευχθεί με τόσο μεγάλο κόστος, να αποτραπούν οπισθοδρομήσεις και να καλυφθεί η απόσταση που απομένει για να εμπεδωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, η επαλήθευση των θετικών προοπτικών για το 2014 και η πορεία της οικονομίας στο μέλλον υπόκεινται ακόμη σε ισχυρές αβεβαιότητες, αναφέροντας ως σημαντικό πρόβλημα το πολιτικό κλίμα, το οποίο παρουσιάζει στοιχεία πόλωσης και αντιπαραθέσεων, σε μια περίοδο μάλιστα που απαιτείται το αντίθετο.

«Είναι συνεπώς βάσιμο να δημιουργούνται ανησυχίες ότι το 2014, έτος εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση, η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να οξυνθεί περαιτέρω, η πόλωση να κορυφωθεί και ο συγκερασμός απόψεων, που είναι προϋπόθεση για μια εθνική πολιτική, να γίνει ακόμη δυσχερέστερος.

»Αν συμβεί αυτό, η αβεβαιότητα θα ενταθεί και θα αποδυναμωθούν τα στοιχεία που στηρίζουν σήμερα θετικές προβλέψεις για το 2014. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έχει καθοριστική σημασία, στην παρούσα φάση, να παραμείνει η οικονομική πολιτική προσηλωμένη στην πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε και στην πάταξη της φοροδιαφυγής, υποστηρίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι η περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η οποία θα πρέπει να προέλθει κυρίως από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, και όχι την επιβολή νέων φόρων ή τη συνεχή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου