YΠΟΙΚ: 54.000 εμβάσματα, όχι 54 δισ. ευρώ στο εξωτερικό την περίοδο 2009 – 2011

Την περίοδο 2009-2011 βγήκαν στο εξωτερικό 54.000 εμβάσματα, και όχι 54 δισ. ευρώ, όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε στη Βουλή κατά την ενημέρωση του προϊστάμενου του ΣΔΟΕ Στέλιου Στασινόπουλου διευκρινίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Το ΥΠΟΙΚ αποδίδει την καθυστέρηση στον έλεγχο των εμβασμάτων αυτών στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο. “Ο έλεγχος των εμβασμάτων αυτών ξεκίνησε στο τέλος του 2012 και επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες του 2013 με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που καθυστερούσε τη διαδικασία” σημειώνεται στην ανακοίνωση.

“Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ τους πρώτους 10 μήνες του 2013 είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε μόλις 2 υποθέσεις, με την αλλαγή της νομοθεσίας τους επόμενους 2 μήνες (Νοέμβριο και Δεκέμβριο) ολοκληρώθηκαν άλλες 44 υποθέσεις. Από το σύνολο δε των ολοκληρωμένων υποθέσεων το δημόσιο εισέπραξε βάσει ελέγχων και συμπληρωματικών δηλώσεων περίπου 18.5 εκατ. ευρώ” τονίζει το υπουργείο.

Η πλατεία Συντάγματος διαβεβαιώνει ότι η επιτάχυνση στους ελέγχους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα είναι ακόμη μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα, τόσο για τα εμβάσματα της περιόδου αυτής όσο και για αυτά της λίστας Λαγκάρντ.

“Η κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά στους ελέγχους και διαθέτει την πολιτική βούληση να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής”σημειώνει  η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Απαντώντας την Τρίτη το μεσημέρι στις κατηγορίες των βουλευτών περί καθυστέρησης στον έλεγχο των μεγαλοκαταθετών της λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Στασινόπουλος είπε ότι το ΣΔΟΕ ασχολείται και με άλλες υποθέσεις πέραν της εν λόγω λίστας, με προσδοκώμενα έσοδα συνολικά 300 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα αναφέρθηκε σε ελέγχους 52 αγρότών για επιστροφή ΦΠΑ και επιδοτήσεις με προσδοκώμενα έσοδα 54 εκατ.ευρώ, υποθέσεις 18 δικηγόρων με προσδοκώμενα έσοδα 23 εκατ. ευρώ, υποθέσεις επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών με προσδοκώμενα έσοδα 29 εκατ. ευρώ, υποθέσεις «πόθεν έσχες» 7 φυσικών με προσδοκώμενα έσοδα 8 εκατ. ευρώ και τέλος υποθέσεις 2 καλλιτεχνών με προσδοκώμενα έσοδα 4,2 εκατ. ευρώ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ