Ντράγκι: Αν υπάρξει νέα χορήγηση ρευστότητας, θα φτάσει στην πραγματική οικονομία

Η ΕΚΤ θέλει να διασφαλίσει ότι η ρευστότητα την οποία έχει χορηγήσει στις τράπεζες της ευρωζώνης θα φτάσει στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, την κινητήρια μηχανή της οικονομίας επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται» αυτή τη στιγμή, ανάμεσα στις συμπληγάδες «της έλλειψης πιστώσεων ή της έλλειψης ζήτησης», είπε ο Ντράγκι σε ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφερόμενος στο εάν θα υπάρξει νέα έκτακτη χορήγηση ρευστότητας από την ΕΚΤ στις τράπεζες, ο Ντράγκι τόνισε ότι «εάν υπάρξει, αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική (σ.σ. και όχι μείωση του βασικού αναχρηματοδοτικού επιτοκίου)• θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο ο οποίος θα σημάνει ότι (οι χορηγήσεις) θα φθάσουν στην πραγματική οικονομία».

«Εξετάζουμε διάφορες πιθανότητες», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «θα συνεχίσουμε να σκεπτόμαστε για να βρούμε ένα προσαρμοσμένο εργαλείο» για τον σκοπό αυτό.

Το να καλούνται οι τράπεζες να πληρώνουν για να τοποθετούν κεφάλαια στην ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ώστε να πεισθούν οι διοικήσεις τους να θέσουν τα χρήματα αυτά σε πιο παραγωγικούς σκοπούς, δήλωσε από την πλευρά του την Πέμπτη ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Όμως ο ίδιος επισήμανε ότι το ευρωπαϊκό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα θα επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή πριν επιλέξει αυτή την πορεία, σημείωσε.

Η ΕΚΤ μείωσε τον Νοέμβριο το βασικό της επιτόκιο στο 0,25% –ένα νέο ιστορικό χαμηλό–, διατηρώντας παράλληλα το επιτόκιο για τις τοποθετήσεις σε αυτήν στο 0%, όπου βρίσκεται από τον Ιούλιο του 2012.

«Τα αρνητικά επιτόκια για τις τοποθετήσεις είναι ένα εργαλείο το οποίο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στη θεωρία», ανέφερε ο Άσμουσεν, μιλώντας σε μια συνέντευξη Τύπου στην κεντρική τράπεζα της Σερβίας. «Θα ήμουν πολύ προσεκτικός, αλλά δεν θα το απέκλεια αυτό», πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr