S&P: Χωρίς αλλαγές στο αξιόχρεο των τραπεζών της Ευρωζώνης μετά τους ελέγχους της ΕΚΤ

Ο οίκος Standard & Poor's δεν αναμένει τα αποτελέσματα των επικείμενων ελέγχων ευρωστίας των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να έχουν σημαντική επίπτωση στο αξιόχρεό τους, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Η ΕΚΤ θα αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης από τον επόμενο Νοέμβριο, στο πλαίσιο της ευρύτερης επιδίωξης μίας μεγαλύτερης χρηματοπιστωτικής ενοποίησης, ώστε να καταστεί η Ευρώπη πιο ανθεκτική. Για να γνωρίζει τους κινδύνους που διατρέχουν οι τράπεζες και τις αδυναμίες τους, η ΕΚΤ θα θέσει τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της περιοχής υπό αυστηρούς ελέγχους - πρώτα υπό τον έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους (AQR) και μετά στις ασκήσεις αντοχής (stress tests).

«Δεν προβλέπουμε αλλαγή των αξιόχρεων, εάν οι έλεγχοι ποιότητας ενεργητικού και οι ασκήσεις αντοχής αποκαλύψουν κεφαλαιακά ελλείμματα για τράπεζες, όπου ήδη έχουμε αξιολογήσει την ποιότητα κεφαλαίων και ενεργητικού ως αρνητικό παράγοντα για το αξιόχρεο», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο οίκος. Ο S&P αξιολογεί 79 τράπεζες ή περίπου τα δύο τρίτα αυτών που θα εξετάσει η ΕΚΤ και σημείωσε ότι στις περισσότερες από τις μισές από αυτές έχει ήδη καταγραφεί αδυναμία στην αξιολόγηση της ποιότητας κεφαλαίων και ενεργητικού τους από τον S&P. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις αξιολογήσεις των ιταλικών, ελληνικών και ισπανικών τραπεζών, ενώ το αξιόχρεο των γαλλικών τραπεζών φαίνεται σχετικά σταθερό.

«Για τις τράπεζες που αξιολογούμε, δεν αναμένουμε μία ουσιαστική επίδραση στο αξιόχρεό τους από τον έλεγχο της ΕΚΤ, επειδή ήδη αναγνωρίζουμε με τις τρέχουσες αξιολογήσεις αδυναμίες τους στην ποιότητα κεφαλαίων και ενεργητικού, και επειδή αναμένουμε κάποιες τράπεζες να προσαρμόσουν τις θέσεις τους όσον αφορά τα υποχρεωτικά κεφάλαια πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (σ.σ.: από την ΕΚΤ) τον Οκτώβριο του 2014», αναφέρει ο S&P.

Ο οίκος δεν απέκλεισε, ωστόσο, την πιθανότητα να υπάρξουν κάποιες εκπλήξεις. «Φυσικά, ο έλεγχος της ΕΚΤ μπορεί να αποκαλύψει πρόσθετες αδυναμίες στις αξιολογούμενες τράπεζες, τις οποίες δεν έχουν εντοπίσει έως τώρα. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν μη εντοπισθείσες αδυναμίες στην αναγνώριση ζημιών από κάποιες τράπεζες, στις προβλέψεις και στις αποτιμήσεις των ενεχύρων, που αν είναι σημαντικές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναθεώρηση του αξιόχρεου», επέστησε την προσοχή ο οίκος.
Πηγή: skai.gr