Κλείσιμο

Την Τρίτη - μετά το Eurogroup- στην Αθήνα η τρόικα

Επιστρέφουν την Τρίτη στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Μετά την συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις.

Άμεσος στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επίτευξη συμφωνίας για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ ως το τέλος του μήνα.

Η Αθήνα εκτιμά ότι είναι εφικτή η εκταμίευση της δόσης εντός Δεκεμβρίου μετά από έγκριση έκτακτου eurogroup ή τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα - στις λίγες ημέρες που θα μείνει - θα επιχειρήσει να κλείσει όσο γίνεται περισσότερα ανοιχτά μέτωπα με πρώτο και κύριο αυτό των προαπαιτούμενων όπου οι πληροφορίες να μιλούν ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε δηλώσει ότι - παρά την έλευση της τρόικας - το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συνολική συμφωνία εντός του Δεκεμβρίου δεν φαίνεται στην παρούσα φάση πιθανό.

Μάλιστα, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στην «Κ» και τον Νίκο Χρυσολωρά ότι «θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε τις διαπραγματεύσεις όσο μπορούμε μέσα στον Δεκέμβριο και αν μπορέσουμε να κλείσουμε κάποια θέματα, φυσικά θα το κάνουμε. Κανείς δεν θέλει να τραβήξει η αξιολόγηση περισσότερο από ότι είναι απαραίτητο, αλλά με δεδομένο τον αριθμό των ανοιχτών θεμάτων μία πλήρης συμφωνία μέσα στον Δεκέμβριο, απλώς δεν είναι ρεαλιστική».

Πράλληλα, αρμόδιες πηγές της τρόικας έλεγαν στην «Κ» ότι η πρόοδος σε όλα τα μέτωπα είναι πολύ αργή. Και αφού υπάρχουν ακόμη τόσο πολλά ανοικτά ζητήματα, το τελευταίο που χρειάζεται είναι να υπαναχωρεί η Ελλάδα από ήδη συμφωνημένες δεσμεύσεις της, δημιουργώντας νέα μέτωπα.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», οι επικεφαλής της τρόικας είχαν εδώ και μέρες διαμηνύσει ότι επιθυμούν να συνοδευθεί η ανακοίνωση της επιστροφής τους στη χώρα μας με τη διευκρίνιση (press line), δηλαδή ότι δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στη διάρκεια αυτής της αποστολής. Ο στόχος αυτής της διευκρίνισης είναι να μη δημιουργηθούν εκ νέου προσδοκίες που θα διαψευστούν και επιδεινωθεί η εικόνα της εκτροπής μετά την –αναπόφευκτη- νέα αναχώρηση της αποστολής της Τρόικας από την Αθήνα, χωρίς συμφωνία.

Τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα είναι :

ΦΠΑ εστίασης
Φόρος ακινήτων
Απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα
Εμπορικές μισθώσεις
Αποκρατικοποιήσεις
Δημοσιονομικό κενό 2014
Δημοσιονομικό κενό 2015-2016

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ