Σταϊκούρας: Eγγύτερα ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013

Προσεγγίζεται όλο και περισσότερο η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το τρέχον έτος, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τα προσωρινά αποτελέσματα της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε περίπου στα 2,6 δισ. ευρώ ή στο 1,4% του ΑΕΠ ενώ εάν εξαιρεθούν τα έσοδα από τα SMPs της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,6% του ΑΕΠ.

Το έλλειμμα
του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκε στα 2,9 δισ. ευρώ ενώ ο στόχος ήταν έλλειμμα 8,7 δισ. ευρώ.

Τον Οκτώβριο, τα φορολογικά έσοδα υπερέβησαν το στόχο κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας μειώθηκαν και οι πρωτογενείς δαπάνες τόσο έναντι του στόχου όσο και έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Διαμορφώθηκαν στα 35,8 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,6 δισ. ευρώ ((ή 6,7% χαμηλότερα)) από την αντίστοιχη περίοδο πέρισι ή 1,5 δισ. ευρώ ((ή 4%)) χαμηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί για το δεκάμηνο φέτος.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, ο κρατικός προϋπολογισμός συνεχίζει να εκτελείται ικανοποιητικά και φαίνεται ότι η χώρα επιτυγχάνει τον εθνικό στόχο, βέβαια, με τεράστιες θυσίες των Ελλήνων πολιτών, πρωτόγνωρες στη μεταπολεμική Ευρώπη.

Στις θετικές μακροοοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας εστιάζει στο μεταξύ o διεθνής οίκος Morgan Stanley μέσω του επικεφαλής επενδυτικής της στρατηγικής για ομόλογα Πάολο Μπατόρι.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ