Χάσμα μεταξύ Αθήνας και τρόικας για το δημοσιονομικό κενό

Χάσμα εξακολουθεί να χωρίζει την κυβέρνηση και την τρόικα ως προς το δημοσιονομικό κενό του 2014, αν και σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου κατά την χθεσινή συνάντηση αυτό περιορίστηκε στα επίπεδα του 1,5 δισ.ευρώ (από δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2,9 δισ. ευρώ) ενώ η Αθήνα έχει μιλήσει για 500 εκατομμύρια.

Τα ίδια στελέχη τόνιζαν οτι οι επικεφαλής των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την Παρασκευή αμέσως μετά το Eurogroup και οι συζητήσεις θα συνεχισθούν το Σάββατο με πρώτο στόχο τον προϋπολογισμό του 2014 ο οποίος θα κατατεθεί κανονικά στις Βουλή στις 21 Νοέμβριου.  Στόχος, είναι να υπάρξει σύγκλιση πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πολύ πιθανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η τρόικα δέχτηκε κάποια από τα μέτρα της ελληνικής πλευράς για τα φορολογικά έσοδα, αλλά εξακολουθεί να απορρίπτει αυτά που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας.

"Μας χωρίζουν μίλια και δισεκατομμύρια με την ελληνική κυβέρνηση", δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, σε ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας ο υπουργός Oικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι «δε μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα» μετά το τέλος της συνάντησής του με τους επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικα.

Για τις 15 Δεκεμβρίου παραπέμφθηκε η συμφωνία για το θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε η τρόικα με τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης.

Στο μεταξύ, ριζικές αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ) σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών.
Πηγή: Καθημερινή, Newsdesk ΣΚΑΪ