«Μπλόκο» στις παραγραφές φορολογικών υποθέσεων από το υπουργείο Οικονομικών

Εντολή για ταχύτερους και περισσότερους ελέγχους των φορολογικών υποθέσεων για τις οποίες πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας παραγραφής, έχουν λάβει οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη σε ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη, το υπουργείο Οικονομικών μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ELENXIS και ενεργοποιώντας όλες τις συναφείς διατάξεις, θέτει σε πλήρη εφαρμογή και δρομολογεί όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μην οδηγηθούν σε παραγραφή φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες είτε έχουν εντοπιστεί επιβαρυντικά στοιχεία, είτε εντάσσονται στα δείγματα των αναλύσεων κινδύνου είτε φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα είσπραξης των ποσών που θα βεβαιωθούν. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι «σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες της επικράτειας έχουν ήδη ανατεθεί και διενεργούνται έλεγχοι σε σημαντικό αριθμό παραγραφόμενων υποθέσεων και οι έλεγχοι αυτοί θα ολοκληρωθούν υποχρεωτικά».

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 4098/2012, η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων, τελών ή εισφορών που έληγε στις 31.12.2012, παρατάθηκε μέχρι 31.12.2013.

Για τις ανέλεγκτες υποθέσεις των οποίων επίκειται ο χρόνος παραγραφής, ο υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «ελέγχονται οι υποθέσεις που παρουσιάζουν φορολογικό ενδιαφέρον, η δε επιλογή αυτών γίνεται με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου καθώς και κριτηρίων που σχετίζονται με τη δυνατότητα είσπραξης ποσών που θα βεβαιωθούν». Ταυτόχρονα, ο κ. Μαυραγάνης, υπενθυμίζει ότι η Βουλή έχει ψηφίσει διάταξη που ορίζει ότι για τις υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι το χρόνο παραγραφής, παρατείνεται το δικαίωμα αυτό για δύο ακόμα έτη πέραν του χρόνου που ορίζεται από τις οικείες κατά περίπτωση διατάξεις.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου