Προς άγραν επενδύσεων ο Σαμαράς στις ΗΠΑ – συνάντηση με Λαγκάρντ

Συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει απόψε Τρίτη στις 3 το μεσημέρι (10 το βράδυ ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο των προσπάθειων του να προετοιμάσει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει την στήριξη της κ. Λαγκαρντ για απομείωση του χρέους.

Όπλα στην διαπραγμάτευση για την ελληνική πλευρά, είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και η υλοποίηση των αιτημάτων της τρόικας.

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός είχε μαραθώνιο συναντήσεων με υπευθύνους μεγάλων εισηγμένων εταιρειών των ΗΠΑ που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια δολάρια.

Την Τετάρτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και το απόγευμα θα έχει επαφές με μέλη της Βουλής και της γερουσίας. Ο κ. Σαμαράς πηγαίνει στην Ουάσινγτον σε μία δύσκολη συγκυρία καθώς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να διακόψει τη λειτουργία του το κράτος, λόγω της διαφωνίας που υπάρχει για το χρέος -κάτι που είχε γίνει και στο παρελθόν.

Ύστερα από ένα κύκλο συναντήσεων ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όταν η Ελλάδα κάνει την κίνηση για να βγει στις αγορές θα υπάρξουν αρκετοί από τους συνομιλητές του που θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίσει την πορεία της και δεν θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον.

Στις επαφές του κ. Σαμαρά με τους εκπροσώπους των εταιρειών κυριάρχησε η συζήτηση για το γενικό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, καθώς θεωρείται ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο εξόδου από τη ευρωζώνη και έχει σταθεροποιηθεί.

Ο κ. Σαμαράς πάντως, από τη Νέα Υόρκη, ήταν αισιόδοξος και έλεγε ότι τα πράγματα πρέπει να εξελιχθούν καλά, γιατί πέραν των άλλων υπάρχει η απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας να τελειώνουμε με την τρόικα. Φυσικά οι υποψήφιοι επενδυτές ενδιαφέρονται για την πολιτική σταθερότητα και γι' αυτό ο κ. Σαμαράς διαβεβαιώνει σε όλους του τόνους ότι δεν θα γίνουν εκλογές. Επίσης, λέει ότι μετά την εκρίζωση της Χρυσής Αυγής προέχει η ασφάλεια των πολιτών και γι' αυτό ήδη έχουν αρχίσει επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στον Άγιο Παντελεήμονα και στην Ομόνοια.
Θεωρεί δε ότι είναι λάθος του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά συνεχώς εκλογές και διαψεύδεται από τις μετρήσεις που δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία δεν επιθυμεί προσφυγή στις κάλπες.

Οι επαφές του κ. Σαμαρά για επενδύσεις θα συνεχιστούν την Πέμπτη μετά τη διήμερη μετάβασή του στην Ουάσινγκτον.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ