ΚτΚ: Στη Μόσχα την Τετάρτη κρίνεται η τιμή φυσικού αερίου – έτοιμη για διαιτησία η ΔΕΠΑ

Την προσεχή Τετάρτη, στη Μόσχα, θα κριθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΠΑ και του ρωσικού κολοσσού Gazprom όσον αφορά την τιμή προμήθειας φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», με την ελληνική πλευρά να δηλώνει πως σε περίπτωση μη συμφωνίας θα προσφύγει στη διαιτησία, όπου είναι πεπεισμένη ότι θα δικαιωθεί.

Η αντιπροσωπεία της ΔΕΠΑ μεταβαίνει στη Μόσχα με τρία βασικά αιτήματα τα οποία θέτει ως αδιαπραγμάτευτα.

Το πρώτο αίτημα αφορά τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στο μέσο όρο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, καθότι στατιστικά στοιχεία της Eurostat, της Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας και διεθνών εμπειρογνωμόνων καταδεικνύουν πως η χώρα μας προμηθεύεται το φυσικό αέριο κατά 20% ακριβότερα το 2013 σε σχέση με άλλες, αντίστοιχες συμβάσεις της Gazprom.

Η μείωση της τιμής θα ισχύει έως τη λήξη της υφιστάμενης σύμβασης, το 2016.

Το δεύτερο αίτημα της ΔΕΠΑ είναι η αναθεώρηση της φόρμουλας τιμολόγησης, που έως τώρα βασίζεται κατά 100% στην τιμή του πετρελαίου, ώστε μελλοντικά να βασίζεται κατά 30-40% στα ευρωπαϊκά habs αερίου.

Το τρίτο και τελευταίο αίτημα της ελληνικής πλευράς αφορά την αναθεώρηση της ποινής που καταβάλει η ΔΕΠΑ για ποσότητες φυσικού αερίου που δεν παραλαμβάνει.
Πηγή: της Χρύσας Λιάγγου - Καθημερινή της Κυριακής