Αυγουστιάτικη ανάσα για την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού

Του Σωτήρη Νίκα

Αυξημένα κατά 11% ή περίπου 120 εκατ. ευρώ είναι τα έσοδα του προϋπολογισμού στο πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Εξέλιξη που δημιουργεί αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο ότι ο Αύγουστος θα κλείσει καλύτερα από τους μηνιαίους στόχους, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι εάν συνεχιστεί η τάση αυτή που καταγράφεται στο σκέλος των εσόδων το τελευταίο διάστημα, τότε θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουν, καθώς οι επόμενοι έξι μήνες (μέρος των φορολογικών εσόδων που εισπράττονται το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου εγγράφονται στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους) είναι κρίσιμοι για τα έσοδα, δεδομένου ότι θα πρέπει να αποπληρωθούν οι Φόροι Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2011, 2012 και 2013, αλλά και ο φόρος εισοδήματος.

Κρίσιμο είναι επίσης και το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου για το πώς θα κλείσουν τα έσοδα στον τρέχοντος μηνός. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες 20 ημέρες έχουν εισπραχθεί περίπου 120 εκατ. ευρώ περισσότερα από το αντίστοιχο 20ήμερο του περυσινού Αυγούστου. Ο στόχος για το σύνολο του μήνα είναι να συγκεντρωθούν 3,9 δισ. ευρώ, όταν τον Αύγουστο του 2012 είχαν εισπραχθεί 4,8 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, ο μηνιαίος στόχος για φέτος είναι κατά 900 εκατ. ευρώ μικρότερος απ’ ό,τι πέρυσι. Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι ακόμα κι αν στο τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου δεν συνεχιστεί με τον ρυθμό του πρώτου 20ημέρου η τάση των εσόδων (που είναι και το αναμενόμενο), θα προκύψει και πάλι μία υπέρβαση της τάξης των 300 - 400 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει τεθεί. Γεγονός το οποίο, εφόσον επαληθευθεί, θα είναι εξαιρετικά θετικό. Για να συμβεί, όμως, θα πρέπει οι φορολογούμενοι να συνεχίσουν να ικανοποιούν τις υποχρεώσεις τους.

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ορισμένα σημάδια αλλαγής του κλίματος προς το καλύτερο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου:

1. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων είναι κατά 50% αυξημένος σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2012. Μάλιστα, αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι εάν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η είσπραξη του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και στο τελευταίο 10ήμερο του μήνα, τότε θα έχει καλυφθεί και η «τρύπα» που δημιουργήθηκε εξαιτίας των παρατάσεων που δόθηκαν στις δηλώσεις των φυσικών προσώπων.

2. Οι φόροι επί των τόκων των καταθέσεων είναι αυξημένοι κατά 41% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, λόγω κυρίως της αύξησης των καταθέσεων τον τελευταίο χρόνο.

3. Ο ΦΠΑ (εξαιρουμένων πετρελαιοειδών και καπνού) έχει κινηθεί ανοδικά, αναδεικνύοντας ότι φέτος ενισχύθηκε η οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με πέρυσι, λόγω του τουρισμού ως επί το πλείστον.

4. Η είσπραξη των ANFA’s (των κερδών των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών των χωρών της Ευρωζώνης επί των ελληνικών ομολόγων που είχαν αγοράσει προ κρίσης) συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό.

5. Εχει ξεκινήσει να αποπληρώνεται ο ΦΑΠ του 2011. Αν και δύσκολα θα επιτευχθεί ο μηνιαίος στόχος, στο υπουργείο Οικονομικών κρίνουν ως θετικό γεγονός το ότι έχουν ξεκινήσει οι υπόχρεοι να αποπληρώνουν τις δόσεις τους.

6. Εχουν αυξηθεί αισθητά οι πωλήσεις αυτοκινήτων το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να περιμένει περισσότερα έσοδα τους επόμενους μήνες από τον φόρο ταξινόμησης, σε σχέση με το τι είχε προϋπολογίσει. Μπορεί η διαφορά να μην είναι σημαντική, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μία θετική εξέλιξη τόσο για την αγορά αυτοκινήτου, όσο και για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πέραν αυτών, στο πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου 2013, το κράτος έχει προχωρήσει σε περισσότερες επιστροφές φόρων απ’ ό,τι είχε πραγματοποιήσει πέρυσι στην ίδια χρονική περίοδο. Μέχρι και τις 20 Αυγούστου του 2013, το Δημόσιο είχε επιστρέψει 99 εκατ. ευρώ, όταν στο 20ήμερο του Αυγούστου 2012 είχε επιστρέψει φόρους ύψους 60 εκατ. ευρώ.
Πηγή: Αναδημοσίευση από την «Καθημερινή»