Διαπραγματεύσεις για μεγαλύτερη κοινοτική συμμετοχή στο επόμενο ΕΣΠΑ

Σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για να αυξηθεί η κοινοτική συμμετοχή στο 95% στο επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2017 και να περιοριστεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο 5%, βρίσκεται σύμφωνα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων την διετία 2015-2016.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο τα μέτρα αυτά ύψους 4 δισ. πρέπει να προσδιοριστούν κατά την αξιολόγηση της τρόικας το Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί μέρος του χρηματοδοτικού κενού από τη μία πλευρά, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν θα διαθέσει το αναμενόμενο ύψος κεφαλαίων για επενδύσεις. Ταυτόχρονα, όμως, θα καλυφθεί και σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού κενού των επόμενων ετών, καθώς η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στις προγραμματισμένες δαπάνες για επενδύσεις.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η ελληνική πρόταση έχει κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και η ανταπόκριση δεν είναι αρνητική. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαία και η χθεσινή αναφορά του κ. Γ. Ασμουσεν, μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και πρώην υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας στη σημερινή κυβέρνηση, ότι η Ευρωζώνη θα εξετάσει επιπλέον μέτρα στήριξης της Ελλάδας, όπως η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων από το πρώτο πακέτο στήριξης, καθώς και μέσω των συγχρηματοδοτούμενων με την κοινότητα προγραμμάτων.

Πάντως, ο κ. Ασμουσεν ξεκαθάρισε χθες ότι το θέμα θα ανοίξει από τον Απρίλιο του 2014, ενώ λίγο νωρίτερα
 ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαουζ, δήλωσε χθες πως «έχουμε φτάσει στη μέση του τρέχοντος προγράμματος. Είναι Αύγουστος του 2013, σίγουρα θα πρέπει να δούμε στα μέσα του 2014 πού βρισκόμαστε, ποιες είναι οι συνθήκες και αν το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί».

To επόμενο σημαντικό βήμα για την Ελλάδα είναι η αξιολόγηση της τρόικας το φθινόπωρο, δήλωσε χθες και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σαντάλ Χιουγκ.

Σημειώνεται ότι αναφορά για το τρίτο πακέτο στήριξης υπήρχε και σε χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, θα χρηματοδοτηθεί - τουλάχιστον εν μέρει- από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Πηγή: Με πληροφορίες από Καθημερινή - Newsdesk ΣΚΑΪ