Κλείσιμο

Πρατηριούχοι: Μειώστε τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Την εφαρμογή μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης με την έναρξη της χειμερινής περιόδου ζητεί με ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ). «Η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου θέρμανσης, κατά την περασμένη χειμερινή περίοδο 2012-2013, με αυτόν του πετρελαίου κίνησης, δεν πέτυχε ούτε τον στόχο πάταξης της λαθρεμπορίας, ούτε τον στόχο αύξησης των δημοσίων εσόδων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Αντιθέτως τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν τουλάχιστον κατά (300.000.000€) τριακόσια εκατομμύρια ευρώ, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία των Υπουργείων, η μείωση της κατανάλωσης ξεπέρασε το 70%, λόγω της αδυναμίας των καταναλωτών να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης ακριβότερο κατά 0,33 l/€, από την αύξηση του Ε.Φ.Κ με την τιμή λιανικής να διαμορφώνεται στο 1,35-1,45 ευρώ το λίτρο. Παράλληλα η προσπάθεια των καταναλωτών να ζεσταθούν τους οδήγησε σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης (τζάκια, σόμπες, κ.λπ.) καίγοντας ότι καιγότανε, με αποτέλεσμα την τεράστια περιβαλλοντική και ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και την έξαρση της λαθροϋλοτομίας και λαθραίας εισαγωγής ξύλων χωρίς την είσπραξη αναλόγου Φ.Π.Α» τονίζει.

Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, ο ισχυρισμός ότι διαφωνεί η τρόικα για την μείωση του Ε.Φ.Κ στα επίπεδα της περιόδου 2011-2012 (0,06 l/€) είναι ανυπόστατος, αφού αποδεικνύεται περίτρανα από τα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών, το μέγεθος της απώλειας των δημοσίων εσόδων, χωρίς να υπολογισθούν και τα έσοδα που έχασε το Δημόσιο από την φορολογία των επιχειρήσεων (διυλιστηρίων, εταιριών εμπορίας, πρατηριούχων υγρών καυσίμων και εμπόρων θέρμανσης). Ούτε μπορεί να τεθεί θέμα ισοδυνάμων μέτρων για την τεράστια απώλεια δημοσίων εσόδων, γιατί αυτή οφείλεται καθαρά στην αύξηση του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

«Υπάρχει ο χρόνος μέχρι την έναρξη της νέας χειμερινής περιόδου 15 Οκτωβρίου 2013 να σχεδιασθεί η εφαρμογή μειωμένου Ε.Φ.Κ. στους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης, στο επίπεδο της περιόδου 2011-2012, για να εισρεύσουν πολλαπλάσια έσοδα στα Κρατικά Ταμεία, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα στους οικονομικά εξαθλιωμένους Έλληνες καταναλωτές να περάσουν τον ερχόμενο χειμώνα με στοιχειώδη ζεστασιά» τονίζει.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία
δηλώνει ότι θα καταβάλει από σήμερα οργανωμένη προσπάθεια με συγκεκριμένες ενέργειες, καλώντας σε συμπόρευση όλες τις καταναλωτικές οργανώσεις, για να πείσει όλους τους εμπλεκόμενους, ότι η περασμένη χειμερινή περίοδος με την εξίσωση του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης εκτός από την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια έσοδα, δημιούργησε επί πλέον πλείστα κοινωνικά προβλήματα στους άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ιδιαίτερα στους εξαθλιωμένους οικονομικά συνανθρώπους μας.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ