Ντράγκι: Τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για μια «παρατεταμένη» περίοδο

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι επανέλαβε σήμερα ότι το βασικό επιτόκιο της θα παραμείνει στο τρέχον ή θα μειωθεί σε ένα ακόμη χαμηλότερο επίπεδο για μια «παρατεταμένη περίοδο» χρονικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πολιτική αυτή θα διαρκέσει έως τουλάχιστον το 2014.

Ο Ντράγκι είπε ότι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό δείχνουν πως αυτός παραμένει ελεγχόμενος και ότι υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις προς επάνοδο της ευρωζώνης στην ανάπτυξη.

Η ασκούμενη πολιτική «παρέχει υποστήριξη σε μια σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας για το διάστημα που απομένει το τρέχον έτος και το 2014», ανέφερε ο Ντράγκι κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε προ ολίγου.
Νωρίτερα σήμερα το ΔΣ της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί το επιτόκιό στο ιστορικά χαμηλό 0,50%.

Άφησε επίσης στο μηδέν το επιτόκιο των ημερήσιων τοποθετήσεων των τραπεζών στην ίδια και παράλληλα διατήρησε το επιτόκιο του μηχανισμού έκτακτου δανεισμού της στο 1,00%.
Ο Ντράγκι είπε ότι εξακολουθούν να υφίστανται «κίνδυνοι» οι οποίοι «βαραίνουν» την οικονομική δραστηριότητα, παρά τις ενδείξεις «σταθεροποίησης».

«Οι δείκτες εμπιστοσύνης καταδεικνύουν μια καλυτέρευση, έστω σε χαμηλό επίπεδο, και επιβεβαιώνουν το σενάριο της σταθεροποίησης της οικονομίας», ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της ευρωζώνης «πρόκειται να συνεχίσουν να βαραίνουν στην οικονομική δραστηριότητα», προειδοποίησε, επισημαίνοντας πως και οι οικονομικοί κίνδυνοι «τη βαραίνουν», ιδίως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την έλλειψη ικανής ζήτησης σε διεθνές επίπεδο και σε επίπεδο ευρωζώνης.
Πηγή: skai.gr