Κλείσιμο

Τουρκολιάς: Η χώρα θα εισέλθει σε κύκλο μακροχρόνιας σταθερής ανάπτυξης

Η αναδιάταξη του πιστωτικού συστήματος θα πρέπει να έχει συνέχεια και τα επόμενα χρόνια, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς. 

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας, ανέφερε ότι η Εθνική μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στην εθνική προσπάθεια για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Εκτίμησε ότι η χώρα θα εισέλθει σταδιακά σε κύκλο μακροχρόνιας σταθερής ανάπτυξης.

Η ορατή βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η αναγνώριση της προόδου, που έχει επιτύχει η Ελλάδα στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εξομαλύνει σταδιακά τις συνθήκες λειτουργίας της Τράπεζας. Θετικές ενδείξεις ήδη καταγράφονται στην επιστροφή ιδιωτικών καταθέσεων ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, αλλά και στην ανακοπή του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών, ανέφερε ο κ.Τουρκολιάς.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Εθνικής υπογράμμισε ότι έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά την έκθεσή της στον έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας ενώ από την αρχή της κρίσης έχει μειώσει το λειτουργικό της κόστος κατά 25%.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Γιώργος Ζανιάς χαρακτήρισε ως άμεσες προκλήσεις τα σχέδια αναδιάρθρωσης αλλά και τον περιορισμό των κόκκινων δανείων.

Παράλληλα τόνισε ότι το τελευταίο κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να καλυφθεί μέσω ανάπτυξης και διαρθρωτικών μέτρων, τα οποία αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των δημοσίων πόρων.
Πηγή: skai.gr