Κομισιόν: Μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών αλλά χωρίς... χρήματα

Προσχέδιο για τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών παρουσίασε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέτοντας τα θεμέλια για τον δεύτερο πυλώνα της σχεδιαζόμενης ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, το προσχέδιο της Κομισιόν προβλέπει τη σύσταση του Μοναδικού Μηχανισμού Εκκαθάρισης (SRM) εντός του 2015,

Στόχος του μηχανισμού, ο οποίος θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), θα είναι να διαχειρίζεται την εκκαθάριση και την αναδιάρθρωση προβληματικών τραπεζικών ιδρυμάτων.

Παρά ταύτα, το προσχέδιο της Κομισιόν δεν απαντά σε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα, με πρώτο το ζήτημα της άμεσης χρηματοδότησης του μηχανισμού.

Τυπικά, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Μπαρνιέ, ο SRM θα έχει «δύναμη πυρός» 55 έως 70 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που θα συγκεντρωθούν μέσω της επιβολής εισφορών στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Παρά ταύτα, όπως αναφέρουν πηγές του πρακτορείου Reuters, τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να συγκεντρωθούν σε βάθος περίπου μίας δεκαετίας, γεγονός που σημαίνει ότι κατά το διάστημα αυτό ο μηχανισμός θα βασίζεται σε κρατικές ενισχύσεις για την εκκαθάριση της εκάστοτε τράπεζας.

Παράλληλα, όπως αποσαφήνισε η Κομισιόν, ο SRM δεν θα έχει πρόσβαση στα κεφάλαια του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), γεγονός που περιορίζει ακόμα περισσότερο της δυνατότητές του.

Ως «αντίδοτο» για αυτές τις αδυναμίες, ο κ. Μπαρνιέ διεμήνυσε πως ο SRM θα έχει τη δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ