ΕΕ: Σχέδιο για τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ θα ανακοινώσει σήμερα στις Βρυξέλλες την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών, την επόμενη ημέρα της δήλωσης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την οποία ζητούσε από την Επιτροπή να κινηθεί με προσοχή για να αποφευχθεί σύγκρουση με τη βασική συνθήκη της ΕΕ. «Ζητώ μετ΄επιτάσεως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι πολύ προσεκτική στην πρότασή της για έναν ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης και να μείνει στην περιοριστική ερμηνεία της ισχύουσας συνθήκης. Πρέπει να μείνουμε στην ισχύουσα νομική βάση, καθώς διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλης αναταραχής», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.
 
Οι ηγέτες της ΕΕ επανέλαβαν τον Ιούνιο τη στήριξή τους για τη θέσπιση του μηχανισμού εκκαθάρισης ως συστατικού στοιχείου της σχεδιαζόμενης τραπεζικής ένωσης, χωρίς να εξειδικεύσουν πώς θα λειτουργήσει. Τα θέματα που έχουν τεθεί αφορούν το εύρος των αρμοδιοτήτων που θα είχε ένας νέος ευρωπαϊκός οργανισμός και ποιες δυνατότητες προσφυγής θα είχαν οι εθνικές κυβερνήσεις για να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις του.

Ένα περίγραμμα του σχεδίου της ΕΕ, το οποίο είναι σε γνώση του Bloomberg, καθιστά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπεύθυνη να αποφασίζει αν χρειάζεται ανάληψη δράσης για την εξυγίανση ή το κλείσιμο μίας προβληματικής τράπεζας και προβλέπει επίσης την καθιέρωση ενός κοινού ταμείου εκκαθάρισης που θα χρηματοδοτείται από τις τράπεζες. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ) ζήτησαν ταχεία πρόοδο προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κεντρικού συστήματος που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές τράπεζες και θα σπάσει τον χρηματοπιστωτικό δεσμό μεταξύ των τραπεζών και των χωρών. Το σχέδιο έχει υποστηριχθεί επίσης από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως τη Γαλλία και την Ιταλία.
Το σχέδιο θα αντιμετωπίσει τον «κατακερματισμό» στην εποπτεία των τραπεζών και την απουσία αποτελεσματικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων που εμφανίσθηκε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ σε συνέντευξή του. Η πρόταση, η οποία απευθύνεται στις χώρες της Ευρωζώνης και άλλες χώρες της ΕΕ που θα εντάξουν τις τράπεζές τους στην εποπτεία της ΕΚΤ, απαιτεί την έγκριση των χωρών-μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να αποκτήσει ισχύ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ