Εφορία: Έλεγχοι α λα «Aμερικανικά»

Τεχνικούς ελέγχους που χρησιμοποιεί η Aμερικανική Yπηρεσία Δημόσιων Εσόδων (IRS - Internal Revenue Service) θα εφαρμόζει στο εξής ο φοροελεγχτικός μηχανισμός. 

Σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Eσόδων Χάρη Θεοχάρη οι φορολογούμενοι που θα επιλεγούν για έλεγχο θα πρέπει εντός 10 ημερών να συμπληρώσουν ένα έντυπο με όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, κινητά και ακίνητα και να καταθέσουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά.

Επίσης θα κληθούν να καταθέσουν σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσής τους, όπου θα καταγράφονται στοιχεία από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι και ασφαλιστικά προγράμματα.

Παράλληλα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καλούνται να συμπληρώσουν ειδικό έντυπο περιουσιακών στοιχείων, στο οποίο θα αναφέρονται με ακρίβεια τίτλοι ή συμβόλαια αγοράς ακινήτων, αποδεικτικά έγγραφα ανέγερσης οικοδομών, μέχρι και έργα τέχνης, συλλογές και λοιπά τιμαλφή άξιας άνω των 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση άρνησης του φορολογούμενου να υποβάλει τα σχετικά στοιχεία, το πρόστιμο θα κυμαίνεται από 1.000 έως 50.000 χιλιάδες ευρώ.


Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ