Ζανιάς: Ανάγκη μείωσης των επιτοκίων χορηγήσεων στις επιχειρήσεις

Την ανάγκη να μειωθούν τα επιτόκια χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις Επισημανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, με τις σημαντικές διάφορες των επιτοκίων στην επιχειρηματική πίστη μεταξύ Ελλάδας και των χωρών της ευρωζώνης δεν μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη με τους επιθυμητούς εκείνους ρυθμούς που θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της ανεργίας.

Ανέφερε ότι στο χρονικό διάστημα που τα επιτόκια στη χώρα μας θα είναι ακόμη υψηλά, σημαντική είναι η συμβολή στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων τραπεζών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ΕΤΕΑΝ κλπ.

Ο κ. Ζανιάς επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών σηματοδοτεί και ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Αναφερόμενος γενικότερα στις συνθήκες ρευστότητας που επικρατούν στην αγορά, έδωσε έμφαση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που θα έχει ως αποτέλεσμα μέχρι το τέλος το έτους να έχει αποπληρωθεί το σύνολο των οφειλών, ύψους 4% του ΑΕΠ.

Ο κ. Ζανιάς αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος προς τις επιχειρήσεις, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι θα δοθεί έμφαση σε επιχειρήσεις με εξωστρέφεια, οι οποίες θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑMΠΕ