Σταϊκούρας: Στα 28 εκατ. οι σχολάζουσες κληρονομιές

Τις 2.017 φτάνουν οι σχολάζουσες κληρονομιές, δηλαδή οι κληρονομιές εκείνες που δεν έχουν γίνει αποδεκτές ή δεν έχουν βρεθεί οι κληρονόμοι τους, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που συγκέντρωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Η εκτιμώμενη αξία των σχολαζουσών κληρονομιών που έχουν διαπιστωθεί ανέρχεται σε 28 εκατομμύρια ευρώ, όπως τόνισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της νομοθετικής επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών, επισημαίνοντας πως «πρόκειται για ανεκμετάλλευτο πλούτο του κράτους».

Η προσπάθεια που καταβάλλει το οικονομικό επιτελείο είναι να θέσει τέλος στην κακοδιαχείρηση στον τομέα των εθνικών κληροδοτημάτων και των σχολαζουσών κληρονομιών μέσω του εκσυγχρονισμού του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, το οποίο υπάρχει από την εποχή του Μεταξά.

«Ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες, στρεβλώσεις και υστερήσεις του κράτους που αφορούν το πλαίσιο που διέπει την οργάνωση και εποπτεία των κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας πως «τα οφέλη για το δημόσιο θα είναι σημαντικά από την πάταξη της κακοδιαχείρισης».

Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε επίσης, τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου μέσω του οποίου:

  • Γίνεται πιο αποτελεσματική η καταγραφή, εκκαθάριση και διοίκηση των περιουσιών, καθώς καθιερώνεται ηλεκτρονικό Μητρώο Κοινωφελών Περιουσιών και Μητρώο Σχολαζουσών Κληρονομιών.
  • Καθιερώνονται τακτικοί έλεγχοι όλων εν γένει των κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών σε ετήσια βάση και για τον λόγο αυτό επιστρατεύονται για πρώτη φορά ελεγκτικά γραφεία, αλλά και η Οικονομική Επιθεώρηση σε περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνονται ατασθαλίες.
  • Οργανώνεται Μητρώο προσώπων, φυσικών και νομικών, τα οποία θα έχουν την υποδομή και την τεχνογνωσία να ασκούν καθήκοντα των εκκαθαριστών, εκτελεστών, διοικητών και διαχειριστών των κοινωφελών περιουσιών, καθώς και κηδεμόνων σχολαζουσών κληρονομιών.
  • Για περιουσίες των οποίων η αξία υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ ορίζεται ως εκκαθαριστής, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς ή εκτελεστής διαθήκης αποκλειστικά νομικό πρόσωπο.
  • Εισάγονται ευέλικτες διαδικασίες αποτελεσματικής διαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας που συνοδεύονται από ασφαλιστικές δικλείδες για την προάσπιση των συμφερόντων των τιμώμενων και του δημοσίου συμφέροντος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν αριθμός των ιδρυμάτων και κληροδοτημάτων ανέρχεται από τα μέχρι στιγμής συγκεντρωθέντα στοιχεία σε 3.691 ενώ ο αριθμός κληρονομιών που δεν έχουν εκκαθαριστεί ή βρίσκονται υπό εκκαθάριση είναι 10.348.
Πηγή: Αντώνης Αντζολέτος