Βρούτσης: Δεν τίθεται θέμα μείωσης κατώτατου μισθού και ομαδικών απολύσεων

«Δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού και θέμα ομαδικών απολύσεων» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανακοινώθηκε πριν λίγο από το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση συζητήθηκε η αλλαγή στον τρόπο έγκρισης των ομαδικών απολύσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις χωρίς να αλλάζει το ποσοστό. Επίσης, βγήκε από τη συζήτηση το λοκ άουτ, ενώ μέχρι να φύγει η τρόικα από την Ελλάδα πρέπει να έχει αποφασιστεί αν το 2014 θα εφαρμοστεί η εισφορά 2 τοις χιλίοις από του τζίρου των επιχειρήσεων για τη χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ ή αν θα θεσπιστεί κάποιο ισοδύναμο μέτρο.

Σε ότι αφορά το θέμα της θεσμοθέτησης του νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαβεβαίωσε την τρόικα ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής υπογραφών υπουργών, ώστε να νομοθετηθεί άμεσα με πράξη του υπουργικού Συμβουλίου. Τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι ο κατώτερος μισθός θα παραμείνει σταθερός έως το τέλος του 2016 και θα επανεξετασθεί με το νέο μηχανισμό από το 2017.

Ο υπουργός Εργασίας αναχωρεί σε λίγη ώρα για το Βερολίνο προκειμένου να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής για την ανεργία όπου συμμετέχουν οι ηγέτες 20 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας θα έχουν αύριο συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ. Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θεόδωρος Αμπατζόγλου και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας 'Αννα Στρατινάκη.
Πηγή: skai.gr